Pite eper curd-el, almavirággal

  • 2018.05.13.
  • 1


Elsodortak mostanában a mindennapok, a nem volt időm  blogot írni. A hétköznapok dolgosak, a hétvégék kirándulósak mostanában, az alma virága pedig már a múlté felénk…
De tombol az eperszezon, így megosztom ezt a receptet, mert nekünk nagyon különleges volt! Az almavirág igazából dekoráció, helyette más virág is megteszi, pl. bodzával is remek.
Az eper curd itt a lényeg, amelyet most a szárított hibiszkusz virág tesz különlegessé. Ez utóbbit inkább tea alapanyagként ismerjük, pedig ha ledaráljuk (lehet kapni porként is) ételeket ízesíthetünk és színezhetünk vele.
Az eper curd, akárcsak a málnás változat remekül működik önmagában is, hibiszkuszvirág nélkül. Vele egy picit különlegesebb, keletiesebb.

Hozzávalók
A pitéhez: 20 dkg liszt                    3,5 dkg porcukor                    csipetnyi só                    12, 5 dkg vaj                    1 tojás sárgája                    2-3 hideg evőkanál jéghideg víz
A hibiszkuszos eper curd-höz: 40 dkg eper
7 ek cukor
1/2 citrom leve és héja
4 ek víz
4 ek szárított hibiszkusz virág por
2 tojás sárgája
2 ek étkezési keményítő
3 dkg vaj
A tetejére: 20 dkg eper
ehető (fehér vagy rózsaszín) virágok/almavirág

Elkészítés

A tésztához a vajat a liszttel, sóval, porcukorral morzsásra dolgozom, majd hozzáadom a tojás sárgáját és a vizet, hogy gyúrható tésztát kapjak. Cipóvá formázom és fél órára hűtőbe teszem.
Az epret a citromlével, héjjal, cukorral, hibiszkuszvirág porral (a szárított virág otthon is ledarálható) és vízzel egy lábosba teszem és felforralom.
Közepes lángon kb. 10 percig főzöm. Hűlni hagyom, majd szitán áttöröm.
Az így kapott gyümölcsvelőt elkavarom a tojások sárgájával és a keményítővel. Közepes lángon addig kavarom, amíg besűrűsödik (1-2 perc). Elzárom a lángot és hozzákavarom a kis kockákra vágott vajat. Hagyom kihűlni.

Bekapcsolom a sütőt 180 fokra.


A piteformát kivajazom. A tésztát kinyújtom vagy egyszerűen kézzel szétlapogatom a pite formában úgy, hogy pereme is legyen.Villával megszurkálom, majd sütőpapírt és nehezéket (babot, lencsét) helyezek rá.


A pitét 15 percig sütöm nehezékkel,majd  még 10 percig anélkül, amíg szép piros lesz és elválik a forma szélétől.

A kihűlt pitébe kanalazom a kihűlt epercurd-öt.
A díszítéshez szánt eper felét félbe vágom. A pite egyik felét eperrel, másik felét almavirággal díszítem.

Tipp: Tálalás előtt kb.1/2-1 órával töltöm meg a pitét azért, hogy kissé megpuhuljon, de ne ázzon el.