Saláta spárgával, eperrel, halloumi sajttal

  • 2018.04.28.
  • 4

Vannak dolgok, amiket rajongásig szeretek. Ilyen az eper, a spárga, a zöld fűszernövények, a tavasz, a nyár… El lehet képzelni ennek fényében a viszonyomat ehhez a salátához. Olyan szuper, hogy már Székelyföldön is termesztenek spárgát, én évek óta Kézdiszentlélekről jutok hozzá. Most pl. csekély 4 kg-t vettem, hogy barátoknak is jusson. Ehhez a salátához inkább a spárgacsúcsokat használtam fel, a többi részéből leves készül majd.Másik örömöm a madárbegysaláta, amely felénk az erdőben nő. Általában levest készítenek belőle, pedig salátának is finom, ráadásul bio. Idén nem volt lehetőségem szedni, ezért örültem, mikor fillérekért kaptam egy néninél a kispiacon.A ciprusiak halloumi sajtjáról már biztos írtam, hogy mekkora party arc. Ha tehetem betározok belőle, pár perc grillezéssel kiváló főzelék feltét, vagy saláta összetevő lesz belőle. Gyümölcsökkel igazán fenséges!Megemlíteném még a tárkonyos eper vinaigretet öntetet. Az eper és a szüleim kertjéből saját kezűleg szedett tárkony szerintem eszméletlen magasságokba emeli ezt az unalmas klasszikust. Hozzávalók: 1 kis kötés spárga25 dkg eper2 marék zöld saláta2 marék madárbegy saláta30 dkg halloumi sajt2 ek olajAz öntethez: 10 dkg érett eper2-3 szál friss tárkony1 ek balzsamecet3 ek olívaolaj1/2 kk cukor/mézcsipet só ElkészítésA spárgát megpucolom, esetleges fás végét levágom, darabolom és gőz fölött megpárolom.A halloumi sajtot kevés olajon, grill serpenyőben megsütöm.A salátát átválogatom, egy nagyobb tálon elrendezem. Ráhelyezem az eper és a spárga darabokat, a halloumi sajtot.Az öntet hozzávalót turmixgépben krémeesre kavarom. Az öntetből néhány pöttyöt a salátára teszek és a szépség kedvéért külön tálalom