Duna-hullám cupcake

  • 2018.04.11.
  • 1


A Duna-hullám nevű sütemény nálunk a ’90-es évek legendás süteménye volt. Anyósom is gyakran sütötte, sokáig kedvenc volt, aztán valahogy kikopott a családi köztudatból. Jöttek újabb sütemények, elfelejtettük. 
Tulajdonképpen a muffinnal is így voltunk. A kétezres évek elején csak muffinokat sütöttem, aztán az is feledésbe merült.
Most, hogy a kétféle süteményt összekombináltam, meg is kérdezték a gyermekeim, hogy honnan jutott eszembe, ugyanbiza…Nem is tudom, csak felültem a nosztalgiavonatra…
Elő tehát az utolsó adag fagyasztott meggyet és készítsetek Dunahullám- muffint! Mert divat a retro!

Hozzávalók
A muffinhoz: 10 dkg vaj
10 dkg cukor
2 tojás
15 dkg liszt
1 evőkanál kakaó
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál vaníliakivonat
6-8 evőkanál tej
20 dkg meggy
A krémhez: 1/2 csomag vaníliás pudingpor
1, 5 dl tej
2 evőkanál cukor
10 dkg vaj
3 evőkanál vaníliás cukor
pár csepp piros ételfesték
A tetejére: 25 dkg meggy,
5 dkg étcsoki
1 teáskanál olaj

Elkészítés

A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra. A puha vajat a cukorral kikavarjuk. Egyenként hozzákavarjuk a tojásokat, majd a sütőport és a lisztet. Beletesszük a vaníliát, majd a tejjel fellazítjuk. Hozzáadjuk a meggyet. A tészta felébe belekavarjuk a kakaót.
A muffintepsibe papírkapszlikat teszünk, elosztjuk benne előbb a fehér tésztát, majd a kakaósat is. Kb. 20 perc alatt megsütjük a muffinokat.
A krémhez a pudingport elkavarjuk a cukorral és a tejjel. Sűrűre főzzük, fóliával letakarjuk, hűlni tesszük.
A vajat habosra kavarjuk a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk az ételfestéket, majd kanalanként a kihűlt pudingot. A kész krémet kb. fél órára hűtőbe rakjuk.
A kihűlt krémből rózsákat nyomunk a muffinok tetejére. A meggyszemeket közéjük rakjuk, majd újra hűtőbe tesszük. A csokit az olajjal gőz fölött felolvasztjuk. Kiskanálnyi olvasztott csoki csurgatunk mindenik cupcake tetejére. Ha megdermedt, tálalhatjuk.

Tipp: Szezonon kívül jól lecsöpögtetett fagyasztott meggyet, vagy meggykompótot használunk.