Tavaszi somen tésztasaláta

  • 2018.03.10.
  • 3

A japán somen tészta olyan, mint egy filigrán műtárgy. Én most egyáltalán nem autentikus módon készítettem, inkább amolyan “ami van itthon, abból főzünk” fogás lett. Percek alatt elkészül, ráadásul a csíkokra vágott bélszínnek és az omlettnek sem kell sok idő. Friss,nyers tavaszi zöldségekkel igazán laktató és egészséges fogás. Azt azért bevallom, hogy a nyers brokkoli nem aratott egyöntetű sikert (pedig milyen egészséges), tehát aki ellenállásra számít a család vagy a saját gyomra részéről, párolja roppanósra. Hozzávalók: 30 dkg bélszín30 dkg somen tésztadiónyi gyömbér1 chili/csípős paprikaolajsó1 ek rizsecet2 el szójaszósz1 ek barnacukor3 gerezd fokhagyma3 tojás10 dkg brokkoli10 dkg sárgarépa3 újhagyma1 kötés retek1 kígyóuborkaElkészítésA zöldségeket megpucoljuk, julienne-re vágjuk. A chilit felkarikázzuk, a fokhagymát és a gyömbért apróra vágjuk.A húst csíkokra vágjuk. Wokban, forró olajon megpirítjuk. ízesítjük sóval, fokhagymával, gyömbérrel, chilivel.A tojásokat felverjük, kevés olajon omlettnek megsütjük.A somen tésztát forró, sós vízben pár perc alatt kifőzzük, leszűrjük.A rizsecetet a szójaszósszal, barna cukorral elkavarjuk. Ebből az öntetből locsolunk a húsra,és a kifőtt tésztára. A maradékot külön tálaljuk.Egy tálban elrendezzük az összetevőket: alulra kerül a somen tészta, rápakoljuk körben az összes hozzávalót. Tetszés szerint össze is kavarhatjuk. Hidegen és melegen egyaránt jó.