Néger fog

  • 2018.02.23.
  • 1


Kisgyermekkorom kedvenc süteménye. Emlékszem, kissé furának, picit ijesztőnek tartottam akkoriban a nevét. De mivel valószínűleg a sütit hamarabb megszerettem, mint ahogy a nevét megismertem, a bizarr, de kétségkívül találó  elnevezés sem riasztott vissza attól, hogy családi ünnepek, lakodalmak alkalmával ezt a sütit vadásszam a hosszú asztalokról.
Évekig nem ettem, el is felejtettem, aztán negyvenen túl rám tört a nosztalgia a retro iránt és szép lassan mindent elkészítek, amit anyáink, nagyanyáink.
Tömény édesség, de valahogy olyan jól el van találva. 
Érdekes számomra, hogy a piskóta tésztában zsír van. És így is működik. 

Hozzávalók
A kakaós alaphoz: 4 tojás sárgája
12 dkg zsír  
20 dkg cukor
25 dkg liszt
1 sütőpor
3 dkg kakaó
2 dl tej
A fehérje habhoz: 4 tojás fehérje
25 dkg cukor
A kakaómázhoz: 15 dkg porcukor
3 evőkanál kakó
4 evőkanál forró víz
1 evőkanál olaj
1 teáskanál ecet

Elkészítés

A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig kavarjuk. Hozzáadjuk a zsírt, majd a lisztet, a sütőporral együtt. Belekavarjuk a kakaót, a tejjel lazítjuk. 180 fokos sütőben megsütjük.
Közben a tojások fehérjéből a cukorral, gőz fölött kemény habot verek. 
A megsült alapra kenem a fehérjehabot és visszateszem a tésztát a kikapcsolt sütőbe.
A kakaómáz összetevőit simára kavarom. A kihűlt tésztára kenem és hűvös helyen hagyom megszilárdulni.
Éles késsel téglalap alakú szeletekre vágom. A maradékot hűvös helyen tárolom.