Angol citromkrém (lemon curd) mézzel

  • 2018.01.24.
  • 1

Curd-öt készítettem már citromból, narancsból, sőt, málnából is. De ez az első alkalom, hogy Meyer citromból kavartam, ráadásul cukor helyett mézzel. Meg is viccelt a méz,mert sehogy se akart besűrűsödni. Aztán beugrott, hogy nem is fog, hiszen a méz hő hatására folyékonnyá válik. Így végül a híg curd-öt öntöttem  a kis üvegekbe, amely lehűlve teljesen besűrűsödött.Meyer citromhoz most volt először szerencsém, eddig csak olvastam a róla szóló méltatásokat a gasztroblogokon. A látványa is csodás, festő ecsetjére kívánkozik, de az illata, az valami elképesztő! Csak kiraktam a konyhapultra és meg se kellett bontani, bódító, fűszeres citromillat lengte be a konyhát.A narancssárgás, lédús példányok némelyike annyira hasonlított a narancshoz, hogy volt olyan családtag, aki nem akarta nekem becsszóra elhinni, hogy citrommal van dolga. Meg is bánta!Hozzávalók: 1, 5 dl citromlé (3-4 citrom)20 dkg méz10 dkg vaj2 citrom héja5 tojás sárgájacsipetnyi só ElkészítésKét citrom héját lereszeljük, az összes citrom levét kifacsarjuk.A citromok levét elkavarjuk a mézzel és a szobahőmérsékletű vajjal.A keveréket gőz fülé tesszük és folyamatosan kavargatjuk kb. 10 percig. Hozzáadjuk a citromhéjat és a sót.A tűzről levéve, egyenként hozzákavarjuk a tojások sárgáját. Visszatesszük gőz fölé és néhány perc alatt hagyjuk kissé besűrűsödni. Zárható üvegbe tesszük, hűtőben tároljuk.Tipp: Használhatjuk süteményekhez, pohárkrémekhez, de szerintem egy szelet kaláccsal a legfinomabb.