Almás-camembert-es minipiték

  • 2018.01.20.
  • 0


Nem tudom ki hogy van vele, de én a télnek ebben a szakaszában már gyakran gondolok a nyárra. Krónikus nyárimádóként nehezen viselem a hideget, a szürkeséget, fénytelenséget. Illetve rosszul viselném, ha nem találtam volna ki módszereket a tél elviselésére. A rengeteg olvasás, filmnézés, sütögetés mellett én nyaralásokon merengek. Múltbelieken és eljövendőkön egyaránt. És néha összekapcsolódnak ezek a tevékenységeim, és nyaralós képek nézegetését valamilyen, a helyszín ihlette étel elkészítése követi.
Ezek a piték a tavalyi normandiai nyaralásunk utórezgései. Pont ilyent nem ettünk a helyszínen, de én elképzeltem, hogy milyen lenne, ha azt  a sok finom alapanyagot, amit a hely ad, mind egy pitébe tölteném. Így készültek ezek a mini piték tejtermékekből (vajból, tejszínből, camembert-ből) és almából. 
Ha valaki tovább fokozná az élményt, aperitifként igyon előtte Calvadost. 
 
Hozzávalók ( 10 drb. mini pitéhez): 30 dkg liszt
20 dkg vaj + a formák kikenéséhez
1 ek cukor
1 kk só
kb. 10 ek jéghideg víz
A töltelékhez: 3 alma (különböző színűek, ízűek)
1 citrom
25 dkg camembert
2 tojás
2 dl tejszín
rozmaring

Elkészítés

A vajat a liszttel, gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a sót, a cukrot, és annyi vizet, amennyitől összeáll a tészta. Fóliába csomagolva egy órára a hűtőbe tesszük.
A formákat vajjal kikenjük. A tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, egyenként a formákba nyomkodjuk, villával megszurkáljuk.  Az elkészülteket visszatesszük a hűtőbe.
A pitécskékre méretre vágott sütőpapírt helyezünk, mindenikre babot/nehezéket rakunk.
200 fokos sütőben 10 percig nehezékkel, 5 percig anélkül sütjük.
Közben az almákat cikkekre vágjuk, citromlével meglocsoljuk. Felszeleteljük a camembert-t is.
A tojásokat felverjük, a tejszínnel elhabarjuk. Apróra vágott rozmaringgal ízesítjük.
A félig sült mini pitéket almával és camembert-el megtöltjük, rácsurgatjuk a tojásos-tejszínes keveréket és  a sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük.


A La Mere Poulard( Mont. St Michel) konyhájában épp omlettet készítek