Forraltboros árpagyöngy

  • 2018.01.16.
  • 5


Múltkor a Paprika tv-ben láttam egy kárpátaljai ételt, ami hasonló ízesítéssel készült, de nem borral. Talán gyümölcslével, ebben már nem vagyok biztos. Volt itthon árpakása, így kitaláltam, hogy ha lúd, legyen kövér, én bizony borral fogok főzni. Hihetetlen illatok járták be a házat, de engem most ez a csodaszép szín varázsolt el.
Bár látszatra úgy tűnhet, ez nem egy gyors desszert. Az árpakása legalább egy órát főtt. Szerintem ennyi idő alatt az összes alkohol elpárolgott belőle, de azért kicsi gyerekeknek mégsem való. Nekik inkább főzzük gyümölcslével és kevesebb aromás fűszerrel.

Hozzávalók: 25 dkg árpagyöngy
7 dl vörösbor
1 fahéjrúd
3 csillagánizs
késhegynyi gyömbér
5 szegfűszeg
3 zöld kardamon
5 dkg aszalt vörös áfonya
5 dkg aszaltszilva
1 bio narancs
3 ek méz

Elkészítés

A fűszereket- a fahéjrúd kivételével-teatojásba teszem. Az árpakását megmosom, egy fazékba teszem és felöntöm vörösborral.
Hozzáadom a fűszereket és a narancs vékonyan lehámozott héját. Lassú tűzön hagyom főni, amíg majdnem az összes folyadékot magába szívja.
Ekkor hozzáadom az aszalt gyümölcsöket és a kockára vágott narancsot. Mézzel ízesítem, kavargatva főzöm tovább.
Ha megpuhult, lefedve hagyom langyosra hűlni.
Tálalás előtt kiszedem belőle a fűszereket és a narancs héját.