Sütinyalóka (cake pop) mézeskalácsból

  • 2018.01.04.
  • 1


Ne bánkódjon senki, ha a karácsonyi sütidömpingben megmaradtak a mézeskalácsok. Például, mert nem jó volt a recept és a sütikék minden igyekezet ellenére kemények maradtak. Az én mézeskalács receptem ugyan rögtön puha, nem ezért lett cake pop belőle, hanem a kaland kedvéért. 
A sütinyalókák legnagyobb rajongói a gyerekek: az elkészítésben is segédkezhetnek, a fogyasztás azonban szinte teljes egészében az ő feladatuk.
Szerintem a maradékok újrahasznosításának egy vidám és elegáns módja ez, senki sem fog panaszkodni. Csak én, hogy dekorcukrot csak bugyiszínekben lehet kapni és a pirosat kénytelen voltam magam festeni. Meg is látszik rajta…
A recept megjelent az Erdélyi Konyha legújabb kiadványában, az Évszakok ízei téli lapszámában.

Hozzávalók: 40 dkg mézeskalács
20 dkg krémsajt
5 dkg mascarpone
2 evőkanál méz
késhegynyi fahéj gyömbér,szegfűszeg,
A bevonathoz: 25 dkg fehér csokoládé
2 evőkanál olaj
A díszítéshez: dekorcukor
pálcikák

Elkészítés

A mézeskalácsot késes aprítóval ledaráljuk. Hozzáadjuk a krémsajtot, mézet és a fűszereket. Alaposan összegyúrjuk és egy órára hűtőbe tesszük.
Gombócokat formálunk és újra hűtőbe tesszük. A fehér csokoládét az olajjal gőz fölött felolvasztjuk.
A pálcikák egyik végét a csokiba mártjuk, majd a  mézeskalács gombócokba szúrjuk. Utána a gombócokat csokiba mártjuk és vízszintesen addig forgatjuk, amíg a fölösleg lecsöpög.
Dermedés előtt dekorcukorba mártjuk és egy hablemezbe szúrjuk. Felhasználásig hűtőben tároljuk.

Tipp: Fontos a hűtés. A lehűtött gombócokkal könnyebb bánni, szebben megtartják a formájukat és a csokimáz is hamarabb dermed így.