Juhsajtos-paprikás csillagok

  • 2017.12.29.
  • 0


Karácsony második napján a lányom megkérdezte:

Anya, mi csak édes sütiket sütöttünk?

És valóban. A rengeteg elfoglaltság, utazás közepette megfeledkeztünk az édességdömpingbe egyensúly hozó sósakról.
A szüleimnél töltöttük az ünnepeket, úgyis rég el akartam készíteni édesanyám juhsajtos rágcsáit. Gyerekkorom egyik kedvenc süteménye. Édesanyám különböző formákkal vágta ki a tésztát, a kieső tésztarészeket pedig már nem lehetett összegyúrni, így azonmód megsütöttük. Ezek a szörnyecskék voltak a kedvenceim.
Ez a sütemény is napokig eláll, de mint a kelt tészták általában, frissen a legfinomabb.
A dekorációs elemeket a Mikulás hozta: a dobozt M. kolléganőmtől kaptam, a fenyőtoboz manók pedig a lányom keze munkái. Mindenki arra sarkall, hogy főzzek, fotózzak, blogoljak. 

Hozzávalók: 80 dkg liszt
2, 5 dkg friss élesztő
1 kk cukor
2 dl tej
20 dkg zsír
20 dkg juhsajt
3 tojás
2 dl tejföl
1 tk só
A tetejére: 2 tojás

1 kk paprika
20 dkg juhsajt/füstölt sajt

Elkészítés

A tejet meglangyosítom, beleteszem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt. Meleg helyen hagyom felfutni. A sajtot lereszelem.
Egy mély tálba öntöm a liszt háromnegyedét. Az összes hozzávalóval ruganyos, nem ragadós tésztát gyúrok. A maradék lisztet fokozatosan adom hozzá, igény szerint. Duplájára kelesztem.
A megkelt tésztát több részletben kinyújtom (kb. 1/2 cm-es vastagságúra). 
A tojásokat jól felverem, belekavarom a sót és a paprikát. A tésztát ezzel kenem le. Sajttal alaposan megszórom.
200 fokos sütőben pirosra sütöm.
Így járok el a többi tésztával is.

Megjegyzés 1 : A kieső részeket nem lehet újragyúrni, tehát érdemes úgy kivágni, hogy minél kevesebb rész “vesszen el”. Bár, szerintem a “szörnyecskék” is pont olyan finomak…
Megjegyzés 2: Ebből a mennyiségből nagy adag lesz, ha kisebb családnak készítjük, felezzük.