Hólabda-a pihepuha klasszikus

  • 2017.12.23.
  • 6


Régen nagy kedvencünk volt a hólabda, rendszerint anyósom készítette, még ovis szülinapokra is vittünk belőle.

Amíg be nem jöttek divatba a muffinok…-mondta a lányom, és tényleg így volt.

A muffinok egy időre kiszorították a klasszikus sütiket, de mindig így van ez. Mindig jönnek újak, a régiek parkolópályára kerülnek, aztán még újabbak jönnek…és végül a régiek is újként térnek vissza.
Mostanában elkapott a retro sütiláz, ünnepek környékén felelevenítek néhány régi sütit. A recept az anyósom receptes füzetéből van. A kivitelezésnél három generáció szorgoskodott. El is kelt a hat kéz, mert ez nem egy pikkpakk összedobható sütemény. De az eredmény…mmm.
Régen mindenféle színes vackokat szórtunk a tetejére, én ennyire nem tudok retróba lemenni. A hólabda szerintem legyen hófehér.
Ezzel kívánok minden kedves olvasónak fehér, gondtalan, ízes, illatos, szeretgetős Karácsonyt!  

Hozzávalók
A piskótához: 8 tojás
12 kanál cukor
8 kanál víz
4 kanál olaj
12 kanál liszt
1/2 csomag sütőpor
csipetnyi só
A vaníliás krémhez: 2 tojás sárgája
10 dkg cukor
3 ek liszt
2 ek keményítő
1/2 l tej
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 vaníliarúd
+ 15 dkg kókuszreszelék

Elkészítés

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat a cukor felével kikavarjuk. A fehérjékből kemény habot verünk, hozzáadva a sót, majd a maradék cukrot.
A lisztet a sütőporral elkavarjuk. A tojássárgás keverékhez adjuk a vizet, az olajat, majd a sütőporos lisztet. A végén óvatosan belekavarjuk a tojáshabot.
Sütőpapírral bélelt (nagy) tepsibe öntjük és 200 fokos sütőben megsütjük.
Amíg a piskóta sül és hűl, elkészítjük a krémet: a két tojássárgát elkavarjuk a cukorral, a liszttel és a keményítővel. Habverővel hozzákavarjuk a tejet,beledobunk egy kettévágott vaníliarudat  és közepes lángon pudingszerű krémmé főzzük.
A krémhez kavarunk  egy kis vajat, majd félretesszük hűlni. A többi vajat a porcukorral habosra kavarjuk. Kanalanként hozzáadjuk a vaníliás főzött krémet (hidegen).
A piskótából kiszúróval kisebb korongokat vágunk. Mindeniket vízszintesen félbevágjuk. A krémmel megkenjük az alsó korongot, ráhelyezzük a felsőt. A sütik oldalát is alaposan bevonjuk a krémmel. 
A krémes labdákat kókuszreszelékbe forgatjuk és hűtőben tároljuk.