Sütőtökös sertésragu tökmagos árpagyönggyel

  • 2017.11.30.
  • 9


Amikor kitaláltam ezt az ételt, még fogalmam sem volt, milyen lesz a végeredmény. Igazából főzés közben jöttek az ötletek, pl. hogy fahéjjal és kardamommal fűszerezzem téliesre. Vagy, hogy a végén narancslevet is tegyek bele.
Az árpagyöngy teljesen új alapanyag a konyhámban. Pedig a régi erdélyi konyha fontos alapanyaga volt (akár a hadina vagy a köles), sajnos feledésbe merült, pedig rengeteg jótékony tulajdonsággal bír. 
Először nem is akartam nagyon fűszerezni, hogy kóstoljuk meg natúr valójában. A díszítéshez használt tökmagokról mégis eszembe jutott, hogy felturbózhatnám némi szárított tökmaggal. 
Ízes, rusztikus ebédünk lett, még a sütőtököt elutasító gyermekeim is jóízűen ették, igaz az ő tányérjukon a sütőtök-hús arány az utóbbi javára mozdult el.

Hozzávalók: 40 dkg sertéscomb
40 dkg sütőtök (megpucolva)
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
olaj
só, bors
1 darab fahéjrúd
2 szem zöld kardamom
1 narancs
A körethez: 20 dkg árpagyöngy (gersli)
4 ek tökmag

Elkészítés

A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. A húst kockára vágjuk. A gerslit vízben átmossuk.
Az olajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, majd a kockára vágott húst. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a fahéjrudat és a kibontott kardamom magokat.
Az árpagyöngyöt kétszeres mennyiségű sós vízben főni tesszük.
A húst addig kavargatjuk, amíg minden oldala kifehéredik. Ekkor kb. 1 dl forró vizet öntünk alá és lefedve, lassú tűzön hagyjuk párolódni. Ha a levét elfövi, pótoljuk.
A sütőtököt a hússal azonos méretű kockákra vágjuk. A narancs levét kifacsarjuk.
Ha a hús már majdnem kész, hozzáadjuk a sütőtököt és csak addig pároljuk együtt, amíg a sütőtök is megpuhul. A végén narancslével ízesítjük.
A puhára főtt gerslit elkavarjuk a tökmaggal és  a sütőtökös raguval tálaljuk.

Tippek: A sütőtök hamar megpuhul, vigyázzunk, hogy harapható legyen és ne essen szét.
A gerslinek hosszú a fövési ideje (ha előző este beáztatjuk, ez némileg lerövidül), ezért fontos, hogy a hússal egyidőben tegyük fel főni.