Medvehagymás-sajtos csigák

  • 2017.11.23.
  • 6


Ha kint a látótávolság 100 m-re csökken, és a nedves, bőr alá hatoló hidegbe semmi kedvünk kimenni, készítsünk otthon kelt csigát. 
A töltelék gyakorlatilag bármi lehet, én ezúttal sósra szavaztam. Sokáig azt hittem a bazsalikom pesto-t őrizgetek a hűtőben, de kiderült, hogy medvehagyma. Sebaj, legfennebb randi előtt nem ezt esszük.
Túl sok dolog nincs vele, s ami van, azt sem egyszerre kell abszolválni. Amíg olvasunk egy keveset, vagy megnézünk a kedvenc sorozatunkból egy részt, meg is kel a tészta. Hogy kinek van erre ideje? Hát, remélem, legalább hétvégén bárkinek.

Hozzávalók: 50 dkg liszt
7 g porélesztő
1 tojás
10 dkg tejföl
3 ek olaj
2 tk só
1 tk cukor
kb. 1 dl langyos víz
A töltelékhez: 4-5 evőkanál medvehagyma pesto
15 dkg puha sajt
1 tk só
A tetejére: 1 ek tejföl
1 tojás sárgája

Elkészítés
1. A lisztet a porélesztővel elkavarom. Hozzáadom a tészta többi összetevőjét, a legvégén a langyos vizet és csak annyit, amennyitől puha lesz a tészta és nem ragad.
2.  Kb. 10 percig dagasztom, majd letakarom egy konyharuhával és meleg helyen, egy óra alatt duplájára kelesztem.
3. A tésztát kb. sütőtepsi nagyságúra nyújtom egy sütőpapíron. Egyenletesen rákenem a medvehagyma pesto-t, rámorzsolom a puha sajtot és megsózom.
4. A sütőpapír segítségével hosszában feltekerem a tésztát. Kb. 1,5 cm-es szeletekre vágom és egy kerek formába rakom körkörösen úgy, hogy kissé fedjék egymást a csigák.

5. A tojássárgáját elkavarom a tejföllel és a csigák széleit lekenem vele. Kb. 20 percet hagyom kelni.
7. 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt sült meg.