Rácponty- kicsit másképp

  • 2017.11.19.
  • 0


A rácponty jó példája a magyar és a balkáni konyha keveredésének. A (gasztro)kultúrák találkozásából általában izgalmas dolgok születnek.
Én picit változtattam az elkészítési módon. Eleve pontyfilét használtam (ezt kaptam), amelyet kockára vágtam, paprikás rizslisztbe paníroztam és olajban kisütöttem. A krumplirétegre kerülő lecsós alapot is előre elkészítettem. Erre került a fokhagymás-paprikás tejföl. A legfelső réteg a már kész, ropogós pontykockák. Ide jönne a szalonna. Ami most nem volt itthon (remélem édesanyám nem olvassa, mert nem úszom meg a hazalátogatást néhány kilónyi szalonna nélkül), így vékonyra szeletelt, nyers sonkával helyettesítettem. Tudom, hogy ez a rácpontyhívők számára eretnekség, de esküszöm, nagyon finom!
Beismerem, időigényesebb így a munkamenet, mint csak simán mindent egymásra rétegezni, de hétvége lévén volt időm és felért egy relaxációval.

Hozzávalók: 1/2 kg krumpli
olaj
1 közepes hagyma
2 paprika
2 nagyobb paradicsom
4 gerezd fokhagyma
40-50 dkg pontyfilé
2 dl tejföl
3 ek rizsliszt
só, bors
2 tk paprika    
1 csokor petrezselyemzöld
4-6 szelet nyers sonka/szalonna

Elkészítés

A krumplit sós vízben megfőzzük. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk. A Paradicsomot és a paprikát szeleteljük/daraboljuk.
A hagymát kockára vágjuk, az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a paprikát, majd a paradicsomot. Sózzuk és pár percig hagyjuk együtt párolódni. 
A halfilét kockára vágjuk. Sózzuk, borsozzuk. A rizslisztet a paprikával összekeverjük, a pontykockákat beleforgatjuk. Forró olajban kisütjük, papírtörlőre szedjük.
A főtt krumplit meghámozzuk, felszeleteljük. Egy tűzálló tál aljára kevés olajat öntünk, rárakjuk a krumpli szeleteket. Erre jön a lecsós réteg.
A tejfölbe paprikát, sót teszünk és belekeverjük a tört fokhagymát. Az ízes tejfölt elosztjuk a lecsós rétegen.
A tetejére rakjuk a halat és a sonka darabokat. 200 fokos sütőben kb. 25 perc készül el.
Tálaláskor megszórjuk friss petrezselyemzölddel.

Tipp: Ha kihagyjuk a sonkát/szalonnát vegetáriánus fogást kapunk.