Pestós csavart rudak pizzatésztából

  • 2017.10.28.
  • 6

Legutóbbi születésnapomon vittem ilyen rudakat a kollégáimnak. Volt édes süti is, de úgy éreztem, ez lekörözte. Végülis érthető: nem mindenki édesszájú, de olyant még nem hallottam, hogy valaki a sós ízt ne szeretné.A nyáron többször kaptam nagy adag bazsalikomot számomra kedves emberektől, pesto-nak is tettem el, így biztos lesz még ismétlés.Lehetne fokhagymát is tenni a pesto-ba, én most nem éreztem szükségét.Ha vastagabbra vágjuk a rudakat puhább, ha vékonyabbra, akkor ropogósabb tésztát kapunk. Bárhogyan is vágjuk, frissen az igazi! Hozzávalók: 50 dkg liszt3 dl víz2 kanál olívaolaj1 teáskanál só,1 teáskanál cukor7 g szárított élesztőoregánóA pesto-hoz: 2 csokor friss bazsalikom, 5 evőkanál olívaolaj, 5 dkg parmezán, sóA tetejére: 2 dkg parmezán ElkészítésA vizet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és a szárított élesztőt. Ha felfutott, a liszttel, az olívaolajjal, sóval és az oregánóval ruganyos tésztát gyúrunk. 10 percig dagasztjuk, majd kb. egy óráig meleg helyen kelesztjük.Közben a bazsalikomot az olívaolajjal, parmezánnal és a sóval összeturmixoljuk.A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk, az egyik részt kb. 40×30 cm nagyságúra kinyújtjuk. A kinyújtott tészta egyik felére kenjük a pesto felét, majd ráhajtjuk a másik felét. Kb. 1 cm széles csíkokat vágunk, amelyeket többször megsodrunk.Sütőpapíros tepsire rakjuk és a maradék sajttal megszórjuk.Ugyanígy járunk el a tészta másik felével is.200 fokos sütőben pirosra sütjük.