Csülök pékné módra

  • 2017.10.25.
  • 8


E klasszikus magyar fogás eredete homályba vész. A mendemonda szerint a pékné nem szeretett a konyhában tüsténkedni. Ezért, miután a férjeura kiszedte a kemencéből a kenyeret, csak betolta egy tepsiben a húst a krumplival együtt, aztán elment a dolgára. Mire visszatért, az étel elkészült. 
Megmondom őszintén, nekem ismeretlenül is rokonszenves lett a pékné, szerintem nem volt egy mártír típus. 
Eredetileg kemencében készülő étel.
Süthetjük úgy is, hogy a megfőtt csülköt felszeletelve sütjük a krumplival, sőt, olyanról is hallottam, hogy a nyers csülök nincs előfőzve, hanem egyenesen a kemencében sül.

Hozzávalók: 1 nagy, füstölt csülök
3 fej hagyma
8 gerezd fokhagyma
10 szem bors
3 babérlevél
2 evőkanál disznózsír
70 dkg krumpli
só, bors

Elkészítés

A csülköt megmossuk és egy fej hagymával, az egész borssal, 3 gerezd fokhagymával és a babérlevéllel főni tesszük. 2-3 óra alatt teljesen puhára főzzük, a főzőléből kiemeljük.
Közben a krumplit, hagymát, fokhagymát megpucoljuk. Egy méretes tepsiben a zsírt megolvasztjuk. Belehelyezzük a hasábokra vágott, nyers krumplit, a cikkekre vágott hagymát és a fokhagyma gerezdeket.
Sózzuk, borsozzuk és ráhelyezzük az egész csülköt. 200 fokos sütőben megsütjük úgy, hogy néha megforgatjuk a krumplit és a csülköt is.
A csülköt szeletekre/darabokra vágva, a hagymás krumplival és vegyes savanyúsággal tálaljuk.