Boribon almáspitéje

  • 2017.09.12.
  • 2


A vakáció utolsó hetét nálunk töltötték az unokahúgaim. Mint a legtöbb óvodás gyereknek, nekik is nagy kedvencük Boribon. Legalább százszor elolvastuk és eljátszottuk már azt a mesét, amelyben Boribon és Annipanni almáspitét sütnek.
Nagy volt az izgalom, mikor eldöntöttük, hogy mi is megsüthetjük Boribon almáspitéjét. Együtt gyúrtuk a lányokkal a tésztát s amíg délben aludtak, ki is sült, ki is hűlt.
Dorka négy szeletet puszilt be belőle, pedig nem az étvágyáról híres. A legutolsó szeletnél megkérdezte:

Az kié?
A Dipié (férj).
Nem lesz az sok neki?

Szerencsére Dipi is úgy döntött, hogy sok az az egy szelet,ezért megosztotta Dorkával.
Én azt mondom, hogy az óvodakezdés, iskolakezdés nehézségeit is segít leküzdeni egy kis sütögetés. Elő a kis kötényeket!


Hozzávalók
A pitéhez: 40 dkg liszt
15 dkg vaj
10 dkg zsír
6 evőkanál hideg víz
csipetnyi só
A töltelékhez: 6 alma
3 ek cukor
2 ek étkezési keményítő
1 ek fahéj
A tetejére: 2 ek tej
2 ek barna cukor

  
Elkészítés

A pite hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd fél órára hűtőbe tesszük.
Közben meghámozzuk és feldaraboljuk az almát. Összekeverjük a cukorral, fahéjjal és keményítővel.
A pitét 2/3-1/3 arányban elosztjuk. Egy pici darabot lecsippentünk a díszítéshez.
A nagyobbik tésztát kerekre nyújtjuk és a kerek piteforma aljába helyezzük úgy, hogy pereme legyen.
Elrendezzük rajta az almát, majd a másik tésztát is kerekre nyújtjuk és a tetejére helyezzük. A félretett részből formákat vághatunk ki a tetejére: almát, falevelet, tetszés szerint.
A pite tetejét lekenjük tejjel és megszórjuk cukorral. Pirosra sütjük.


Megjegyzés: A mesében természetesen nem volt recept. Így csak annyit tudunk, hogy Boribonék kerek almáspitét sütöttek. Mivel gyerekekkel érdemes minél egyszerűbb receptekkel dolgozni, erre az amerikai típusú pitére esett a választásom. Általában csak vajjal készül, de mivel most az utolsó percben derült ki, hogy nincs elég vaj itthon, zsírral pótoltam és úgy is jó lett.