Pikáns kukorica krokett

  • 2017.08.31.
  • 0


Megint egy irodalmi recept következik, vagyis egy olyan ételé, amelyet Kim Leine Kalak című regénye ihletett. A regényben rengeteg utalás van ételekre, de nincsenek konkrét receptet. Ez az én verzióm. Jó lett, ízlett a család minden tagjának.
Tart a kukorica szezon, most frissből érdemes készíteni. Télen majd elővesszük a konzervet.
A recept megjelent az Erdélyi konyha augusztusi lapszámában.

Hozzávalók: 40 dkg főtt kukorica (leszemelve, vagy konzerv is lehet)
só, bors
3 tojás
15 dkg sajt
10 dkg liszt
5 dkg zsemlemorzsa
3 újhagyma/ 1 kisebb hagyma
1/2 zöld csípős  paprika
petrezselyemzöld
+ kb. 10 dkg zsemlemorzsa a panírozáshoz és olaj a sütéshez
A mártogatóhoz: 1 dl majonéz
1 dl tejföl
½ zöld csípős paprika
2 evőkanál mustár
2 gerezd fokhagyma
petrezselyemzöld
só.

Elkészítés

A hagymát és a petrezselyemzöldet apróra vágjuk, a sajtot lereszeljük. A csípős paprikát is felaprítjuk.
Az összes hozzávalót alaposan összekavarjuk, majd dundi kroketteket formázunk belőlük. A kroketteket zsemlemorzsába forgatjuk, majd kb. fél órára hűtőbe tesszük.
A mártogatóhoz a majonézt elkavarjuk a tejföllel és a mustárral. A csípős paprikát apróra vágjuk és a többi összetevővel együtt belekavarjuk.
A kroketteket forró olajban aranyszínűre sütjük és a mártogatóval tálaljuk.