Ecetes uborka télire, hagyományosan

  • 2017.08.22.
  • 1


Édesanyám így készíti az ecetes uborkát évtizedek óta. Ahogy nagymamám is készítette, és még ki tudja hány nő előtte. Az eredmény egy ízes, roppanós savanyúság, amely oly jól illik a magyaros ételeinkhez. Nekem ez a kedvenc savanyúságom. Csirkepaprikást el sem tudnék képzelni nélküle.
Az eltevését is nagyon szeretem. Főleg, ha otthon vagyok a szüleimnél és én szedhetem le a kertből frissen az uborkát, kaprot, csombort. És a cserépből a babérlevelet. Ami fényévekre van a bolti, szárított változattól.
Az uborkaeltevés komplex érzékszervi élmény, igénybe veszi a látást, a tapintást (szúr!), az ízlelést, a szaglást. A kognitív képességeket is kiválóan fejleszti, hiszen szükség van tervezésre, becslésre, összehasonlításra. Néhány oldalnyi matematika leckét kiválóan helyettesít néhány üveg uborka eltevése, ha tanító lennék, ilyeneket ajánlanék nyári feladatnak. Sőt, időnként tanév közben is felüdülés lenne. Bár, elképzelem hogyan mutatna az év eleji tanszerlistán néhány befőttesüveg.

Hozzávalók (2 drb. 7 dl-es üveghez): kb. 80 dkg uborka 
3 dl ecet ( 9 %-os)
7 dl víz
1 ek só
3 ek cukor
egész bors (kb 15 szem)
mustármag (késhegynyi)
koriandermag (késhegynyi)
4 babérlevél
2 ág csombor
kb. 30 cm száraz kaporkóró
késhegynyi szalicil

Elkészítés

Először az üvegeket készítem elő. Fedelestől kimosom, majd szárítom. 
Az uborkákat alaposan megmosom, a szúrós részeket ledörzsölöm úgy, hogy a héj ne sérüljön.
Az üvegek aljába lenyomkodom a kapor és csombor szárat. Szorosan belenyomkodom az uborkákat. 
Az üvegekbe 1/3 rész ecetet, és 2/3 rész vizet öntök. Egy tálba leöntöm az ecetes vizet az uborkáról. Hozzáadom a cukrot, a sót és alaposan elkavarom.
Az uborkákra szórom a fűszereket. A babérlevelet az üveg és az uborkák közé csúsztatom. Visszaöntöm a folyadékot, rászórom a szalicilt és az üvegeket lezárom.
Egy nap után, miután az uborkák színe halványabbra változott, h.ideg helyre (kamrába, pincébe) teszem.