Szedres-vaníliakrémes mini tart

  • 2017.08.19.
  • 4


A szeder az egyik legfotogénebb gyümölcs, bár ezt kijelenteni merészség, hiszen gyümölcséknél nagyon erős a mezőny.
Idén nagyon korán érik a és kivételesen gyönyörű példányok teremnek a szüleim kertjében, így én is ontom a szedres recepteket.
Ez a recept nem új, hiszen vaníliakrémes pitét akármilyen gyümölccsel gyakran sütök. Fanni odavan ezekért a típusú desszertekért.
Ez a kombináció még nem volt, ráadásul a tésztáján is újítottam, hiszen mandulaliszt is került bele.
A tésztát egyetlen, normál méretű pitének is meg lehet sütni. Fontos, hogy csak tálalás előtt töltsük meg a vaníliakrémmel, hogy a tészta ropogós maradjon.

Hozzávalók
A mini pitékhez: 15 dkg liszt
5 dkg mandulaliszt
10 dkg hideg vaj
csipetnyi só
2 ek jéghideg víz
1 tk sütőpor
A vanília krémhez: 5 dl tej
5 tojás sárgája
1 vaníliarúd
7 dkg cukor
2 ek keményítő
A tetejére: kb. 35 dkg szeder
mentalevélkék

Elkészítés

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrom, majd fóliába csomagolom és legalább fél órára hűtübe teszem.
A vaníliakrémhez a tojássárgákat a keményítővel és a cukorral elkavarom. Hozzáadom a kikapart vanília magokat, majd folytonosan kavarva felöntöm a tejjel. Közepes lángon, kavargatva, hagyom besűrűsödni. Forrnia nem szabad.
A kész vaníliakrémre fóliát nyomkodok és hagyom kihűlni. Ha kihűlt, hűtőbe teszem.
A tésztát 6 részre osztom. A piteformákat kivajazom. A tésztát a formákba nyomkodom. Mindenikre sütőpapírt és arra babot teszek nehezéknek. 200 fokos sütőben kb. 15 percig sütöm, majd a nehezéket levéve addig sütöm, amíg egy kis színe lesz és elválik a forma falától.
Tálalás előtt nem sokkal megtöltöm a pite formákat a vanília pudinggal. Rárakom a szedret és mentalevélkékkel díszítem.