Habos ribizlis sütemény

  • 2017.07.20.
  • 1


Világbajnok ribizlis sütemény ez. Omlós tésztaalapon savanykás krémmé sülő gyümölcs, rajta a ropogós, habcsók szerű hab, maga a sütimennyország!
A mostanában divatos pavlovához tudnám hasonlítani, csakhogy ez egy régi, klasszikus sütemény. Gyerekkoromból emlékszem rá, ribizli szezonban ez volt az alapsütemény.  A mi családunkban valamiért nem sütötték, ezért ha valahol ezzel kínáltak gyerekként, mindig felcsillant a szemem. Aztán anyósom receptes füzetében rátaláltam a receptre, kicsit módosítottam rajta, de többet már nem fogok. Ez így tökéletes.
Ahogy feltettem a süti képét a blog fb oldalára, azonnal jöttek a kérések, így van, aki már előbb megkapta a receptet. 
M. barátnőm vegyes, fagyasztott erdei gyümölccsel készítette, azt mondja, ez lett az egyik kedvenc sütije. 
Szerintem érdemes mentalevéllel szervírozni, a ribizli és a menta együtt már-már addiktív!

Hozzávalók: 3 tojás (sárgája),
10 dkg vaj,
csipet só,
1 citrom reszelt héja
15 dkg cukor
25 dkg liszt
2 tk sütőpor
A tetejére: 2 ek gríz (búzadara)
40 dkg ribizli (leszemelve)
Hab: a tojások fehérje
20 dkg cukor 
Díszítéshez: fürtös ribizli
mentalevél

Elkészítés

A tészta hozzávalóit elkavarom, majd összegyúrom. Sütőpapíron kinyújtom, papí
rostól tepsibe teszem és 180 fokon kb. 10-15 percig elősütöm.
A fehérjékből a cukorral kemény habot verek. A félig sült tésztára szórom a grízt, rárakom a leszemezett ribizlit, majd rákenem a habot.
Úgy is lehet, hogy a habba óvatosan belekeverem a ribizli szemeket-vigyázva, hogy ne törjenek össze.
A hőfokot visszaveszem 150 fokra és kb. 20 percig sütöm/szárítom, amíg a hab megkeményedik.
Ha kihűlt, felszeletelem, ribizli fürtökkel és menta levéllel díszítem.