Perzsa joghurtleves

  • 2017.07.18.
  • 3


Kánikulában nem kívánjuk a forró leveseket, folyadékra mégis fokozottabban szükségünk van. A jéghideg levesek felfrissítenek, pótolják a melegben elveszített folyadékot és tele vannak vitaminnal. Szinte minden népnek vannak hideg levesei, felénk a gyümölcslevesek a legnépszerűbbek. De érdemes megismerni más népek nyári, hűsítő leveseit is. Olyan ízkombinációkkal találkozhatunk így, amelyek talán eszünkbe se jutnának.
Ez a perzsa étel gyönyörűséges, egészséges, ráadásul főzni sem kell. A rózsaszirmokat a szentábrahámi gyógynövényes kertben vettem, Székely szerelem tea néven kapható.
Az étel fotója pedig az Erdélyi Konyha magazin júliusi címlapképe. 

Hozzávalók: 1/2 l görög joghurt,
2-3 dl jeges víz
só, bors
5 dkg darált mandula (dió)
5 dkg mazsola
fél kígyóuborka,
kapor
metélőhagyma
menta
maréknyi szárított rózsaszirom
szumák (opcionális)

Elkészítés

A rózsaszirmokat kevés vízbe beáztatjuk. Az uborkát lereszeljük. A joghurtot elkavarjuk a jeges vízzel, sóval, borssal.
Beletesszük a darált mandulát és a mazsolát. Az apróra vágott fűszernövények 3/4-ét a joghurtlevesbe kavarjuk.
A többi fűszert a tetejére szórjuk a kinyomkodott rózsaszirmokkal és a szumákkal együtt.