Levendulás őszibarack dzsem
- 2017.07.08.
- 3
A blog 600. receptje ez a különleges dzsem. 600 receptet nem tudnék észben tartani, ezért a blog egyfajta szívemnek kedves “külső memóriaként” is működik számomra.
Ilyen dzsemet két éve főztem először. Nagyon ízlett, csak éppen nyaralni indultunk, a receptet pedig nem jegyeztem le a csomagolás hevében.
Kb. két hete levendula illatú napjaim voltak. Melinda barátnőm hozott egy nagy csokor friss levendulát a kertjéből. Aztán a lányokkal levendula fesztiválon voltunk Csekefalván (igen, ilyen is van már Székelyföldön, és milyen szuper), majd elkészült ez a lekvár is.
Gyönyörű színe lett, és az az illat a konyhában…Mintha egy parfüm lepárlóban lettem volna!
Mivel a levendulának nagyon domináns az illata, nem érdemes túl sokat használni belőle.
Én ilyen dzsemekből nem szoktam sokat főzni. Elég egy kevés is, hogy zord teleken eszünkbe juttassa a nyarat.
Csinos üvegben, szépen felcímkézve kiváló gasztro ajándék!
Hozzávalók: 1,5 kg őszibarack
30 dkg cukor
1 citrom leve
1-2 evőkanál levendula virág
Elkészítés
Az őszibarackokat megmossuk, magjukat kiszedjük, a gyümölcshúst nagyobb kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a levendulavirágot és a citromlevet.
Egy nagyobb edényben, nagy lángon, gyakran kevergetve addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik.
Sterilizált üvegbe rakjuk, fejre állítjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.