Breton hajdinalisztes palacsinta

  • 2017.07.06.
  • 5


Bretagne-ban Galettes de Blé Noir-nak, vagy szaracén galette-nek is nevezik, a hajdinaliszt másik neve után. Ősi, régi étel, talán még abból az időből, amikor a búzaliszt nem volt ennyire elterjedt. Franciaországnak ezen a vidékén úton-útfélen sütik ezeket a hatalmas és laktató palacsintákat. A napokban arra jártunk, mégsem volt egyszerű megkóstolni, mert ebédidőben általában bezártak a vendéglők, helyi szokás szerint.
Azért kitartottunk és kb. a tizedik Créperie-ben végül szerencsével jártunk. Már nem akartam hinni a fülemnek, a pincérlány nevetett is rajtam, hogy mit csodálkozom azon, hogy egy palacsintázóban van palacsinta…
Én utazás előtt már elkészítettem a saját változatomat, ami messze nem lett olyan sötét, mint az eredeti. Valószínű, hogy hajdinaliszt és hajdinaliszt közt is van különbség és a vas palacsintasütő – amiben hagyományosan sütik – is közrejátszhat ebben. Meg az a pár száz év tapasztalat. De sebaj! Ez a palacsinta ebben a változatban is nagyon finom és nem utolsó sorban egy glutén mentes alternatíva azoknak, akiknek diétát kell tartaniuk.

Hozzávalók: 30 dkg hajdina liszt
1 kávéskanál só
2 tojás
1,5 dkg vaj
2 dl tej
4-5 dl (ásvány)víz
A töltelékhez (palacsintánként): 2 dkg főtt sonka
2 dkg sajt
1 tojás (kevés olaj)
A sütéshez: 5 dkg vaj.
Galettes de Blé Noir Bretagne-ból

Elkészítés

A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a sót, a lisztet, a tojást és fokozatosan a folyadékokat. Legalább egy óráig állni hagyjuk.
A sonkát darabokra tépkedjük, a sajtot lereszeljük. Személyenként egy tükörtojást sütünk.
A serpenyőt olvasztott vajjal kikenjük (minden palacsinta sütése előtt), majd a szokásos módon elkezdjük sütni a palacsintát. Mikor megfordítjuk, a palacsinta közepére teszünk egy kevés sonkát és sajtot.
A palacsinták széleit felhajtjuk úgy, hogy végül négyzet alakot kapjunk. Ráhelyezzük a tükörtojást és salátával tálaljuk.

Tipp 1: A hajdinaliszt egy részét búzalisztre is cserélhetjük.
Tipp 2: A tojásokat a sonkával és a sajttal együtt a megfordított palacsintán is megsüthetjük.
Megkóstoltuk az igazi galette sarrasin-t