Szász meggyes lepény

  • 2017.06.30.
  • 3


Kövi Pál Erdélyi lakoma című zseniális szakácskönyvéből már sokszor sütöttem-főztem. Például ezt az erdélyi szilvás lepényt, amelyet a szász meggyes lepény receptje alapján készítettem. Most jött el az ideje, hogy meggyel is kipróbáljam. Csak szuperlatívuszokban tudok beszélni róla: igazi békebeli, nagymamás sütemény, amely, mit a lepények általában, langyosan a legfinomabb!
Nagy sikere volt a lepénynek, ezt abból is gondolom, hogy este a fiam filmnézéshez nyolc szeletet készített be magának. Csodálkozó arcomat látva, megnyugtatott, hogy mind el fog fogyni. Úgy is lett!
Egy biztos, ez a süti nálunk nem múló szeszély, a kedvencek közé mentem és remélem én is átadom majd az utókornak, ahogy nekem is átadták-egy könyv lapjain.


Hozzávalók
A kelt tésztához: 35 dkg finomliszt
15 dkg tönkölybúza liszt
2, 5 dkg friss élesztő
2, 5 dl tej
1 mk só
1 ek cukor
1 dl olvasztott vaj
1 tojás
A tetejére: 60-70 dkg meggy
3 tojás
4 dl tejföl
1 vaníliarúd
15 dkg cukor
+ a szóráshoz porcukor


Elkészítés

A tej felét meglangyosítom, beleteszem a cukrot és felfuttatom benne az élesztőt. A  többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrok, amelyet kb 10 percig dagasztok. Meleg helyre teszem és duplájára kelesztem.
Közben a meggyet kimagozom és lecsöpögtetem. Bekapcsolom a sütőt 200 fokra. Előveszem a legnagyobb tepsit, ami befér a sütőbe.
Egy sütőpapíron kb. fél cm vastagságúra nyújtom a tésztát. Belehelyezem papírostól a tepsibe. 
A tojásokat szétválasztom. A fehérjéből a cukor felével kemény habot verek. A sárgáját kikavarom a többi cukorral, tejföllel, vanília magjaival. Végül a tojások habját is belekavarom.
A kelt tésztán egyenletesen elosztom a meggyet. Leöntöm a tojásos keverékkel és 200 fokos sütőben aranysárgára sütöm.
Porcukorral megszórom. Langyosan tálalom.