Cseresznyés morzsapite

  • 2017.06.15.
  • 4


Ez a morzsapite az abszolút kedvencem lett ebben a szezonban. A tönkölybúza lisztnek köszönhetően igazi régimódi íze, rusztikus hangulata van. Hamar elfogyott, felvágva már le se tudtam fotózni.
Melegen kissé morzsálódós, híven a nevéhez. S mi nem vártuk meg, hogy kihűljön! Akinek így kevés, tálaljon hozzá vanília (vagy más) fagyit.
Mindenesetre az eperszezont ezennel lezárom, itt a cseresznye! Felkészül: a meggy!

Hozzávalók: 10 dkg liszt
12 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
1 tk sütőpor
csipetnyi só
14 dkg vaj
1 tojás
1 kk fahéj
A töltelékhez: 50 dkg cseresznye
3 ek vaníliás cukor
2 ek keményítő

Elkészítés

A pite hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrom. Elosztom 3/4-1/4 arányban. A nagyobbik részt kézzel belelapogatom egy kivajazott piteformába. Hűtőbe teszem a megmaradt tésztával együtt.
A cseresznyét kimagozom.A vaníliás cukorral és a keményítővel elkavarom.
A pitén elosztom a cseresznyés keveréket. Rámorzsolom a maradék tésztát.
200 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütöm.