Maci kekszek

  • 2017.05.31.
  • 5


Gyermeknapra (nálunk június 1. és idéntől hivatalos ünnep) aranyos kis kekszeket hoztam. Van velük egy kis munka, de kárpótolnak érte a kis (és nagy) szájacskák és karocskák. Mindenkinek mosolyt csal az arcára, legyen 3 vagy 43 éves az illető.
Nagy adagot készítettem, mert a munka annyi, mint a kicsivel, a kekszek pedig prímán elállnak egy fémdobozban. Akit mégis megijeszt ez a mennyiség, felezze meg.
Boldog gyermeknapot mindenkinek! 
A recept megjelent az Erdélyi Konyha júniusi számában.
Ötlet: Pinterest

Hozzávalók (kb. 70 db-hoz): 25 dkg vaj
30 dkg porcukor
6 dkg vaníliás cukor
2 tojás
75 dkg liszt
egy csipet só
6 evőkanál tejszín
2 evőkanál kakaó
1 teáskanál karob por
kb. 2 kocka csoki


Elkészítés

A keksz hozzávalóit a kakaó és a karob por kivételével összegyúrjuk. A tésztát 2/3-1/3 arányban elosztjuk. A kisebbik tésztához gyúrjuk a kakaót és a karob port. Mindkét tésztát fóliába csomagoljuk és hűtőbe rakjuk kb. fél órára.

2. A fehér tésztát 2/3-1/3 arányban elosztjuk. a kisebbik darabot visszatesszük a hűtőbe. A nagyobbik darabból 3 tésztarudat sodrunk. Egy kb. 2-3 cm átmérőjűt a maci fejének és két darab fél cm átmérőjűt a füleknek.
3. A vastagabb tésztarúdra ráillesztjük a két vékonyat. Visszatesszük a hűtőbe. A kakaós tésztát olyan hosszúságúra nyújtjuk, mint a fehéret. A kakaósba csomagoljuk a macifejest úgy, hogy mindenütt, teljesen befedje.
4. Ezt megismételjük a maradék fehér tésztával (ez lesz a külső réteg). Újra hűtőbe rakjuk legalább egy fél órára.
5. Hűtés után kb. 3 mm átmérőjű köröket vágunk, vigyázva, hogy a formáját megtartsa.
6. 200 fokos sütőben kisütjük a kekszeket.
7. A csokit felolvasztjuk és egy fogvájó segítségével szemet és szájat rajzolunk a maciknak.
Tipp: Fontos, hogy folyamatosan hideg tésztával dolgozzunk, hogy megtartsa a formáját. Ha sietünk, fagyasztóba is tehetjük a tésztát. Ha picit eldeformálódott a tészta szeleteléskor, a kezünkkel igazítsunk rajta, hogy szép kerek legyen a macifej és a fülek is.