Epres minigalette
- 2017.05.24.
- 4
Lassan minden gyümölccsel kipróbálom a galette-t. Az áfonyás változat után itt az epres, amelyet kevés mandulával tettem különlegesebbé.
Frissen, langyosan az igazi. A porhanyós tészta a kicsorduló eper levével olyan kulináris élmény, amelyet nem cserélnék el egy cukrászdaival sem.
Hozzávalók: 20 dkg liszt
5 dkg mandulaliszt
3 evőkanál cukor
1/4 kávéskanál sütőpor
20 dkg vaj
1 evőkanál vaníliás cukor
3 evőkanál hideg víz (vagy amennyi szükséges)
A töltelékhez: 40 dkg eper
1 ek cukor
1 ek étkezési keményítő
1 vanília rúd
A tetejére: 2 ek tej
4 ek mandula lapka
4 szem eper
Elkészítés
1. A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal egynemű gombócot gyúrok, majd fél órára beteszem a hűtőbe.
2. Az epret felszeletelem.
3. A tésztát négy részre osztom. Mindeniket kör alakúra nyújtom. A közepére szórom a keményítőt, ráhalmozom a gyümölcsöt, megszórom cukorral és a kikapart vanília magokkal.
4. Körkörösen ráhajtom a széleit. A széleket lekenem tejjel és megszórom mandula lapkákkal.
5. 180 fokos sütőben addig sütöm, míg a szélek szép aranybarnára pirulnak. Ez kb. 25 perc.
6. A megmaradt epret szeletekre vágom, ezzel díszítem.