Epres minigalette

  • 2017.05.24.
  • 4


Lassan minden gyümölccsel kipróbálom a galette-t. Az áfonyás változat után itt az epres, amelyet kevés mandulával tettem különlegesebbé. 
Frissen, langyosan az igazi. A porhanyós tészta a kicsorduló eper levével olyan kulináris élmény, amelyet nem cserélnék el egy cukrászdaival sem.

Hozzávalók: 20 dkg liszt
5 dkg mandulaliszt
3 evőkanál cukor
1/4 kávéskanál sütőpor
20 dkg vaj
1 evőkanál vaníliás cukor
3 evőkanál hideg víz (vagy amennyi szükséges)



A töltelékhez: 40 dkg eper


1 ek cukor


1 ek étkezési keményítő


1 vanília rúd




A tetejére: 2 ek tej


4 ek mandula lapka
4 szem eper




Elkészítés
1. A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal egynemű gombócot gyúrok, majd fél órára beteszem a hűtőbe. 
2. Az epret felszeletelem. 
3. A tésztát négy részre osztom. Mindeniket kör alakúra nyújtom. A közepére szórom a keményítőt, ráhalmozom a gyümölcsöt, megszórom cukorral és a kikapart vanília magokkal.
4. Körkörösen ráhajtom a széleit. A széleket lekenem tejjel és megszórom mandula lapkákkal.
5. 180 fokos sütőben addig sütöm, míg a szélek szép aranybarnára pirulnak. Ez kb. 25 perc.
6. A megmaradt epret szeletekre vágom, ezzel díszítem.