Lazac csicsókapürével

  • 2017.05.01.
  • 8


A szegények krumplijából mára a csúcséttermek divatos alapanyagává nőtte ki magát a csicsóka. Ez az igénytelen növény rengeteg becses tulajdonsággal bír: vitaminok, nyomelemek tömkelegét tartalmazza. Rosttartalma jóval magasabb a krumpliénál, ráadásul az íze is jellegzetesebb, tényleg nem értem miért  a krumpli vetette meg ennyire a lábát mifelénk.
Csicsókából bármi készíthető, ami krumpliból, sőt, még annál is több, hiszen nyersen is fogyasztható. 
Érdemes felfedezni, immunrendszerünk, egészségünk őre lehet.

Hozzávalók: 4 szelet lazac
só, bors
kevés olaj
4 gerezd fokhagyma
citrom
1 kg csicsóka
3 dkg vaj
1 dl tejszín
szumák
Tálaláshoz: rukkola, retek, citrom, metélőhagyma, 

Elkészítés

A lazacot sózom, borsozom. Kevés olajat locsolok egy sütőedénybe. Beleteszem a halszeleteket, melléjük dobom a fokhagyma gerezdeket. 180 fokos sütőben megsütöm.
A csicsókát meghámozom (ez a munkásabb rész, mivel göcsörtös nagyon). Sós vízben főni teszem. Rövid idő alatt elkészül.
A puhára főtt csicsókát leszűröm, összetöröm. Vajjal elkavarom és tejszínnel krémesítem.
A lazacot megszórom metélőhagymával, a csicsókát szumákkal. Rukkolával, retekkel, citrom szeletekkel tálalom. tálalom.