Lengyel húsvéti kuglóf- Babka wielkanocna

  • 2017.04.04.
  • 1


A babka valamelyik változata elmaradhatatlan a lengyelek (és nem csak) húsvéti asztaláról. Tulajdonképpen egy kelt tésztából készült kuglóf és a gyümölcskenyér ötvözete. Gazdagon díszített, ünnepi fogás.
Én most az Erdélyi Konyha magazin húsvéti lapszámába készítettem lengyel ételeket. Hogy biztosan autentikus ételeket kutassak fel, megkérdeztem Krakkóban élő idegenvezetőt és eredeti, lengyel recepteket néztem át és fordíttattam le a Google fordítóval. Na ez utóbbi okozott néhány felhőtlen percet, ui. a babkát végig nagymamának ferdítette. Szóval a nagymamát gyúrtam, kelesztettem, megsütöttem nagymama formában, jegeltem. Hogy a lengyel nagymamák (babka) mit ki nem bírnak!

Hozzávalók: 50 dkg liszt
12 g szárított élesztő
10 dkg margarin
4 tojás sárgája,
17 dkg cukor
1 dl tej,
0,5 dl tejszín
csipetnyi só
1 citrom
10 dkg dió
5 dkg szárított vörös áfonya
5 dkg mazsola
A tetejére: 15 dkg fehér csokoládé
2 evőkanál olaj
dió, mazsola, szárított vörös áfonya

Elkészítés

A tejet langyosra melegítjük. Beleteszünk egy kanál cukrot és az élesztőt felfuttatjuk benne. A tejszínt és a margarint egy edényben meglangyosítjuk.
Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tejszínes margarint, a cukrot,a tojások sárgáját,  a citrom lereszelt héját és levét. Összegyúrjuk és min. 10 percig dagasztjuk.
Hozzáadjuk (1-1 evőkanálnyi kivételével) az apróra vágott diót, áfonyát és a mazsolát. Meleg helyen min. 1 ½ órát kelesztjük, míg duplájára kel.
Ha a tészta megkelt, kuglófformába tesszük (ha szükséges, előtte kivajazzuk a formát) és még egy órát kelesztjük. 180 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük.
Ha a kuglóf kihűlt, feldíszítjük: a fehér csokoládét gőz fölött felolvasztjuk az olajjal. Rácsurgatjuk a kuglófra. Mielőtt teljesen megdermedne, megszórjuk dióval, mazsolával és szárított vörös áfonyával.