Halas pite

  • 2017.03.26.
  • 5


Az angolok halas pitéje igazi klasszikus. Minden család kifejlesztette a saját változatát és tényleg nagy különbségek lehetnek attól függően, hogy milyen halakat és zöldségeket fogyasztanak szívesen.
Én most ötféle halat használtam, mindenikből kevés kell, így a fagyasztóban lapuló maradékok is elhasználódnak egyúttal. Petrezselymes besamelmártást és sajtos krumplipürét halmoztam a halak fölé. Fenséges lett! A család legfiatalabb tagjának ízlett a legjobban.

Hozzávalók: 30 dkg vegyes hal és vagy tengeri herkentyűk 
(lazac, füstölt lazac, füstölt pisztráng, garnálarák, tintahal)
A besamelmártáshoz: 3 dkg vaj
3 ek rizsliszt
3 dl tej

szerecsendió
petrezselyemzöld
A krumplipüréhez: 70 dkg krumpli

5 dkg vaj
1,5 dl tej
5 dkg sajt

Elkészítés
1. A halakat (ha szükséges) falatnyi darabokra vágom. Elhelyezem egy tűzálló tál alján.
2. A krumplit meghámozom, kockára vágom és sós vízben felteszem főni.
3. Elkészítem a besamelt: A vajon a lisztet pár percig kavarom. Fokozatosan felöntöm a tejjel és habverővel addig kavarom, amíg besűrűsödik és csomómentes lesz. Sózom, belereszelem a szerecsendiót és belekavarom a vágott petrezselyemzöldet.
4. A kész krumplit leszűröm, összetöröm. Belekavarom a vajat, a tejet és a reszelt sajtot.
5. A halakra öntöm a besamelt, majd az egészet befedem a krumplipürével. 
6. Sütőben, kb. 30 perc alatt pirosra sütöm.