Csülök vörösáfonyás-mustáros mázzal

  • 2017.03.11.
  • 7


Egy újfajta máz és/vagy mártás sokat dob a megszokott csülök-sült krumpli pároson. A vörös áfonya és a csípős mustár kombinációja pikáns, mégis üde és szemet gyönyörködtető látvány. Ilyen szürke, esős időben pedig kész íz-, illat- és színterápia. 
Az ötletet Gáll Tímea csodás Kölcsönkért kovász című könyvéből vettem, picit átalakítottam. A könyvről nemsokára írok egy teljes bejegyzést, de mivel csak a héten kaptam kézhez, még kóstolgatom, de már most tudom, hogy ínyencfalat.

Hozzávalók: 1 nagy csülök (nálam most csont nélkül)
3 babérlevél
20 dkg vörös áfonya
3 ek csípős mustár
1 ek méz
3 ek zsír
A körethez: 60 dkg krumpli

2 ek kömény
1 tk őrölt kömény
olaj

Elkészítés
1. A csülköt babérleveles vízben megfőzöm. Ha elkészült, kiveszem a vízből (a füstölt lé jó alapanyag, le lehet fagyasztani) és hagyom megszáradni.
2. A krumplit meghámozom, hasábokra vágom és sós vízben félig megfőzöm. Leszűröm, olajjal összekeverem és egy tepsibe teszem. Megszórom a kétféle köménnyel és 200 fokos sütőbe teszem.
3. A vörös áfonyát a mustárral és a mézzel összeturmixolom. A csülök bőrét bevagdosom és a mázzal bekenem, majd egy tepsiben, amelyben előzőleg felforrósítottam a zsírt, beteszem a sütőbe.
4. A sülő krumplit időnkét átforgatom. A csülköt is még kétszer bekenem mázzal.
5. A csülköt a sült krumplival tálalom. A megmaradt máz mártásként is kiváló.