Empanada- a latin világ street food-ja

  • 2017.02.28.
  • 3


Év elején a mérvadó sajtóorgánumok mindig lehozzák, hogy melyek lesznek világszerte a trendi ételek. A különböző lapok jóslatai legtöbbször köszönő viszonyban sincsenek egymással. Számomra mégis az a legizgalmasabb kérdés, hogy honnan tudják? Persze vannak áramlatok, amelyek tényleg terjedőben vannak, mint az egészséges és/vagy a házilag elkészített ételek iránti érdeklődés. 
Az empanada több ajánlóban is megjelent, ideje volt nekem is kipróbálnom. Spanyolországtól Dél-Amerikáig (sőt, más néven máshol is) mindenütt készítik ezt a legtöbbször marhahússal töltött tésztaételt. Legtöbbször olajban sütik ki, de én most a sütőt választottam, és nem bántam meg. 
Lehet laktató előétel, vendégváró, vacsora.

Hozzávalók
A tésztához 30 dkg liszt
1 tk só
15 dkg vaj           
1 tojás
1 ek ecet
0,5-1 dl hideg víz
A töltelékhez: 30 dkg darált marhahús
kevés olaj
2 újhagyma
3 gerezd fokhagyma
só, bors
paprika
kömény
római kömény
oregánó
1 dl vörösbor
A tetejére: 1 tojás
1 ek víz
kb. 3 ek fekete szezámmag

Elkészítés
1. A tészta hozzávalóit összegyúrom. Vizet fokozatosan adok hozzá, csak annyit, amennyi szükséges. Fél órára hőtőbe teszem.
2. Az olajon megdinsztelem a hagymát. Hozzáadom az áttört fokhagymát, majd a húst. Körbepirítom. fűszerezem, majd a vörösborral felöntve, lassú tűzön hagyom megpuhulni. Hűlni teszem.
3. A sütőt bekapcsolom 200 fokra. A tésztát kinyújtom, köröket vágok belőle. Mindenikbe teszek hús tölteléket, félbe hajtom, a hajtási felületet lekenem vízzel, majd villával lenyomkodom.
4. A tojást a vízzel felverem. Az empanada-kat ezzel a keverékkel lekenem, fekete szezámmaggal megszórom, majd  a sütőben megsütöm.
5. Langyosan, paradicsom salsa-val a legfinomabb! De fogyasztható bármilyen pesto-val is.