Hummusz

  • 2017.02.24.
  • 2


Az egyik legegészségesebb kence, amit ismerek. Izraelben nem volt étkezés hummusz nélkül: tálalták hasábokra vágott zöldségekkel,pitában, falafellel, húsok mellé.
Bár mind a hummuszt, mind pedig kötelező összetevőjét, a tahinit készen is lehet kapni, azért a házi változat mindig jobb. A tahinit (szezámkrém) is el lehet készíteni házilag.
A csicseriborsó régebb gyakoribb volt a magyar konyhában is, ma inkább az arab, vagy a mediterrán konyhára jellemző.

Hozzávalók
A hummuszhoz: 1 doboz (35 dkg) csicseriborsó konzerv
2 ek tahini
1/2 citrom leve
2 gerezd fokhagyma
1/2 dl olívaolaj

késhegynyi piros paprika
A tahinihez: 10 dkg szezámmag
1 ek citromlé
1 tk só
4 ek olívaolaj
3 ek víz
1 gerezd fokhagyma

Elkészítés
1. A tahinihez a szezámmagot megpirítom. Hagyom kihűlni, majd a többi összetevővel együtt, robotgép segítségével krémesre kavarom. 
2. A csicseriborsó konzervet leszűröm. Hozzáadom a tahinit, citromlét, fokhagymát, olívaolajat. Sózom és robotgéppel simára kavarom. (A két művelet között el se kell mosni a gépet).
3. Tálkába teszem. A tetejét meglocsolom olívaolajjal és megszórom kevés piros paprikával.
Megjegyzés: A maradék tahinit jól záródó üvegben, hűtőben tárolom.