Húsos-zöldséges pite

  • 2017.02.05.
  • 3


Az angol húsos pite igazi régies, rusztikus étel. A tésztája disznózsírral készül, mégpedig úgy, hogy a vízzel együtt, felmelegítve kell a liszttel összekeverni. A tölteléke általában darált hús, ettől én most eltértem, mert a maradék kevéske pörköltet akartam hasznosítani. Kiegészítettem félig párolt murokkal és zöldbabbal. Az eredmény egész jó lett és érdekes módon az ízvilága egyáltalán nem tűnt szokatlannak. 
Ha olyan párunk van, aki nem édesszájú és a mi sem áll távolabb tőle, mint egy rózsaszín szívecskés Valentin-nap, talán egy ilyen rusztikus, zsíros pite számára az igazi. 

Hozzávalók
A tésztához: 30 dkg liszt
3 dkg vaj
3 dkg disznózsír
1/2 kk só
1 dl víz
A töltelékhez: kb. 25 dkg pörkölt
15 dkg murok (sárgarépa)
10 dkg zöldbab
só, bors
bazsalikom

Elkészítés
1. A vizet a vajjal és a zsírral felmelegítem. A liszttel és a sóval tésztát gyúrok belőle és min. fél órára hűtőbe teszem.
2. A murkot és a zöldbabot gőz fölött félig megpárolom.
3. A lehűlt tésztát kettéosztom 1/4 -3/4 arányban. A nagyobbik részt kinyújtom és kibélelek vele egy sütőformát úgy, hogy kb. 2 cm magas pereme legyen.
4. A pörköltet elkavarom a párolt zöldségekkel. Sóval, borssal, bazsalikommal ízesítem. A tészta alapba töltöm. Kinyújtom és ráhelyezem a kisebbik darabot. A széleket összenyomkodom.
5. Ha a tésztából kiesnek apró részek, azt megformázom és a tetejére helyezem. Villával megszurkálom és 180 fokos sütőben pirosra sütöm.