Örmény joghurtos, húsos manti

  • 2017.01.18.
  • 8


Igazából az ángádzsábur leves késztetett arra, hogy az örmény konyha után kezdjek kutakodni, és bár még nagyon az elején járok, az már látszik, hogy ez egy varázslatos világ. Ezért a gasztro úticéljaim között kiemelt helyen szerepel Örményország és Grúzia.
A töltött tészták szerintem mindenhol a világon népszerűek, közülük a manti-k inkább Törökországból indulva futottak be karriert. Általában bárány, vagy marhahússal töltik, ízesített joghurttal tálalják. 
Ez az örmény változat diót és mentát tartalmaz, ettől még különlegesebb, kicsit exotikusabb a mi számunkra.
A tészta készítése közben jöttem rá, hogy nincs elég liszt itthon. Hajdinaliszttel pótoltam, és milyen jól tettem! Rusztikusabb, ízesebb, ezután csak így készítem!

Hozzávalók
A tésztához: 25 dkg búzaliszt
10 dkg hajdinaliszt
2 tojás
1 kk só
kb. 50 ml víz
A töltelékhez: kb. 20 dkg darált borjúhús
só, bors
5 dkg dió
3 ek tej
menta
petrezselyemzöld
Az öntethez: 3 dl sűrű joghurt

menta
petrezselyemzöld
paprika


Elkészítés
1. A tésztához a tojásokat kissé felverem. Hozzáadom a sót és a lisztet. Vizet annyit, amennyit felvesz. Ruganyos tésztát gyúrok belőle. Fóliába csomagolom, hogy ne száradjon ki.
2. A töltelékhez a diót ledarálom. Összekavarom a hússal, tejjel, fűszerekkel.
3. A tésztát 4 részre osztom. Egy részt vékonyra nyújtok (a többit a fóliában hagyom). Kör alakú szaggatóval kivágom. Mindenik közepébe teszek egy kávéskanálnyi húsos tölteléket. Félbe hajtom és villával lenyomkodom a széleket. 
4. Egy nagyobb edényben vizet teszek forrni. A többi tésztát is megtöltöm, formázom. A kieső részeket újragyúrom.
5. A tésztákat forró vízben (több rendben) kifőzöm, majd leszűröm. 
6. A tejfölt összekavarom a sóval és a zöld fűszerekkel. Elvegyítem a tésztával és megszórom paprikával.