Best of 2016

  • 2017.01.05.
  • 5

Ez a barackos clafoutis volt a legkedveltebb recept az elmúlt évben. Lehet, hogy azért is, mert a blog 2. szülinapjára tettem fel. Vagy, mert nagyon egyszerű, tele van gyümölccsel és nagy klasszikus. Egyre inkább nálunk is, nemcsak a franciáknál.2. Ez a norvég almatorta valamilyen formában minden északi nép konyhájában megtalálható. Fahéjas, nagymamás, békebeli. Már csak egy pihepuha pléd, egy forró ital és egy jó könyv kell hozzá. Kész is a hygge életérzés, ami egyre inkább elterjedőben van, és már nemcsak a dánok sajátja.3. Nálunk a vinete az, ami nélkül nem tudnánk élni, azt hiszem. Nem telik el úgy két hét, hogy valakinek eszébe ne jutna, hogy rég nem ettünk, ideje készíteni. A fagyasztóban mindig van nyáron lesütött változat. Én ilyenkor el nem tudnám képzelni, hogy vinetét sütögessek. Az a nyárhoz tartozik. 4. Ez a színpompás tejberizs a gyerekek kedvence. Igazi színterápia, a borongós téli napok üde színfoltja. Még a gyümölcsöt nem kedvelő gyerekek is megeszik a szép színe és a krémes fehércsoki kedvéért. Abban is biztos vagyok, hogy a legtöbb felnőtt is szívesen kanalazza.5. A pelmenyi készítése közben jöttem rá, hogy a házi tészta készítése nem ördöngősség. Persze kíván némi időt és türelmet, de miért ne lehetne ez is relaxációs alkalom, akár a felnőtt színezés. A monoton munkavégzés alatt az agy más üzemmódba kapcsol. Csak a teljesítménykényszert kell elengedni!6. A krumplis, húsos ételek nagy kedvencek mifelénk. Én meglehetősen unom ezt a kombinációt, ezért igyekszem sokszor valami újat belecsempészni. A tepsis változatokat azért szeretem, mert túl sok dolog nincs velük, elrontani se lehet. Nagy mennyiségben, vendégeknek készítve is ideális.7. Kekszreceptből sohasem lehet túl sok! Mert az a jó, ha sohasem fogy ki a kekszes doboz. Így se vendég, se nassolási vágy nem marad hoppon. A kókusz-lime ízkombó ráadásul kicsit elhozza a karibi ízvilágot a jeges télbe.8. A szicíliaiak kedvenc farsangi fánkja igazi világklasszis. Tipikus régi recept, kevés hozzávalóval, de az ízvilága mennyei, semmivel össze nem hasonlítható! Ennél a receptnél érdemes a recepthűségre törekedni és az ott leírt hozzávalókat használni. Különben hogyan is érhetnénk meg a Keresztapa című film egyik fontos mondatát: “Leave the gun, take the cannoli”!9. A leveles tésztás receptek nagy kedvenceim. Mindig mondom, hogy ha van a fagyasztóban egy tekercs leveles tészta, nem érhet meglepetés. Desszert, főétel, előétel, rágcsa, party falat, bármi készíthető belőle. Ez a tükörtojásos változat is a végtelenségig variálható.10. Itt egy édes változat leveles tésztára. Ha nincs most eper, lekvárral is elkészíthető, de felőlem más színű gyümölccsel is. Bár, ha a szerelmünknek készítjük, mégis inkább a pirosat ajánlom. Vagy amit ő szeret, az még jobb!+ 1 A