Déryné csókja

  • 2016.12.29.
  • 7

Ezt a süteményt réges régen mentettem el valahonnan. Mivel akkor még nem voltak blogolós szándékaim, így a forrást sem jegyeztem meg. Próbáltam utánanézni, de ugyanaz a recept kereng a neten, kép nélkül. Hát rekonstruáltam, ahogy elképzeltem. Az alap egy egyszerű, diós habcsók, amit kakaós vajkrémmel kell bevonni, kettőt-kettőt összeragasztani, majd darált dióba forgatni. Nekem talán nagyobb habcsókjaim lettek, túlzásnak találtam megduplázni. A dió bundázhoz viszont a diót megpörköltem és darabosra törtem. Így szerintem még finomabb lett! Az, hogy finom, nagyon enyhe kifejezés! Ez ízorgia! Nem is értem, eddig hogyan tudtam enélkül élni?!Köszönöm, hogy velem tartottatok/tartottak ebben az évben! Legyen a 2017-es év is pozitív tapasztalatokban, ízélményekben, csókokban gazdag! HozzávalókA habcsókhoz: 4 tojás fehérje20 dkg cukor10 dkg darált dióA krémhez: 1 dl víz5 dkg kakaó20 dkg vaj4 tojás sárgája20 dkg porcukorA hempergetéshez: 25 dkg dió Elkészítés1. A tojásfehérjékből a cukorral, gőz fölött kemény habot verek. Óvatosan belekavarom a darált diót. Sütőpapíros tepsire diónyi halmokat rakok és 160 fokos sütőben megsütöm.2. A többi diót száraz serpenyőben megpörkölöm. Hagyom kihűlni, majd keményebb zacskóba rakom és egy sodrófával darabosra töröm.3. A vízben megfőzöm a kakaót. Hagyom kihűlni. A vajat habosra kavarom a porcukorral. Egyenként belekavarom a tojássárgákat. Végül hozzákavarom a feloldott, sűrű kakaót.4. A krémmel bevonom a habcsókokat, majd mindeniket beleforgatom a tört, pörkölt dióba. Hűtőben tárolom.