Fűszeres rizspuding maracujával

  • 2016.12.26.
  • 7

Az ünnepi lakomák után és előtt egy könnyű reggelit (desszertet, uzsonnát…tetszés szerint) ajánlok.A látványos golgotavirág termése, a maracuja (passió gyümölcs, golgota gyümölcs), felénk kevésbé ismert gyümölcs. A barna színű, érett állapotban rücskös héjú termések kívülről egyáltalán nem vonzóak. Ám, ha kettévágjuk és megérezzük az illatát, rögtön tudjuk, hogy volt már vele dolgunk. Semmivel össze nem téveszthető ízét üdítőitalokban biztosan kóstolta mindenki. Nekem speciel ez volt a szabadság íze, mikor a ’80-as évek Romániájában magyarországi üdítőhöz jutottam. Csak akkor fogalmam sem volt, hogy a szabadság maracuja ízű. Hozzávalók: 1/3 bögre rizsliszt3 bögre teljes tej1 fahéjrúdkardamomfél rúd vanília3 ek méz2 maracuja Elkészítés1. A rizsliszthez hidegen, fokozatosan hozzákavarom a tejet. Beleteszem a fűszereket. Tűzre teszem és addig kavarom, amíg besűrűsödik.2. Kiveszem a vaníliarudat és a fahéjat. A mézet a pudingba kavarom és poharakba adagolom. Hagyom teljesen kihűlni, majd hűtőbe teszem.3. Ha a puding megdermedt, a passió gyümölccsöket ketté vágom és a belsejüket a pudingra kanalazom.