Kakukkfüves kacsacombok gesztenyés gyümölcságyon

  • 2016.12.22.
  • 0

Ha ünnepre készülök, mindig egyensúlyozom a hagyományos és a különleges között (ja, máskor is). Most kompromisszumot kötöttem: a hús hagyományos, azonban nincs túl sok tennivaló vele. A köret azonban különlegesebb, picit munkásabb, ha otthon főzzük a gesztenyét hozzá. Ezt viszont napokkal előtte is megtehetjük (aki hozzáfér, használhat fagyasztott gesztenyét).A gyümölcsök is tetszés szerint választhatók, szilva helyett mehet aszalt szilva például.Nyugodt, derűs készülődést mindenkinek! A finom étel fontos. De nem a legfontosabb!A recept megjelent az Erdélyi Konyha decemberi számában. Hozzávalók: 4 kacsacombsó, bors4-6 ág kakukkfű3 babérlevél5 gerezd fokhagyma2 dl száraz fehérbor3 ek zsír/kacsazsír/libazsírA gesztenyés gyümölcsökhöz: 60 dkg gesztenye3 birsalma3 körte½ kg szilva/ 30 dkg aszalt szilva2 ek méz1 fahéjrúd4 csillagánizs7 db szegfűszeg2 cm gyömbér1 citrom leve1 dl fehérbor ElkészítésA gesztenyéket megmosom, bevagdosom és bő vízben puhára főzöm. Hagyom kihűlni, majd meghámozom.Közben a kacsacombokat sózom, borsozom és forró zsiradékban mindkét oldalukat átsütöm. Átrakom egy tűzálló edénybe, köréjük rakom a fokhagyma gerezdeket, kakukkfüvet, babérlevelet. Ráöntöm a zsiradékot, a bort és lefedve 170 fokos sütőbe teszem.A birsalmát és a körtét meghámozom, citromlébe forgatom. A szilvát kimagozom. A birsalmát cikkekre, a körtét kettőbe vágom. A birsalmát és a gesztenyét tűzálló edénybe teszem. Közé rakom a fűszereket, rálocsolom a bort és a mézet.Ha a hús elkészült, fedő nélkül mindkét oldalát pirosra sütöm. Eközben a gyümölcsöket is beteszem a sütőbe. Ha birsalma megpuhult, mellé teszem a körtét és a szilvát, így nagyjából egyszerre készülnek el a gyümölcsök és a hús.A kacsacombokat a gyümölcságyon tálalom.