Limoncello krémlikőr házilag

  • 2016.11.20.
  • 7

Dél-Olaszországban a limoncello olyan, mint nekünk az áfonya-, vagy a meggy likőr. Minden család készíti és mindenki más receptre esküszik. Készül citromsárga színű, tiszta változat, amely szinte csak a citrom héját tartalmazza, és készül a tejes-tejszínes, krémes csoda. Van két tévhit a limoncello-val kapcsolatban, amit el kell oszlatnom. Az egyik, hogy ez egy lájtos ital, kontyalávaló. Hát nagyon nem. Kb. 40%-os alkoholtartalmával azért ütős tud lenni.A másik tévhit, hogy ez egy citromízű itóka. Egyáltalán nem, hiszen a citrom levét nem, csak a festék-, és aroma anyagokban gazdag héját használják fel a készítéshez.Kiváló wellcome drink és gasztro ajándék. Karácsonyra, szilveszterre elkészül. Hozzávalók: 6 (bio) citrom héja1/2 l tiszta alkohol (98 %-os)4 dl tejszín4 dl teljes tej40 dkg cukor1 vaníliarúd Elkészítés1. A kezeletlen citromok héját vékonyan lehámozom. A citromhéjat egy nagy befőttes üvegbe teszem. Ráöntöm az alkoholt és 30 napig hűvös helyre teszem.2. A tejszínt és a tejet a félbevágott vaníliarúddal és a cukorral felforrósítom. A tüzet lezárom és hagyom teljesen kihűlni. 3. A sárga színű alkoholból a citromok héját kidobom. Beleszűröm a tejszínes keveréket. 4. Üvegekbe öntöm és hűtőben tárolom. (Hosszabb tároláskor  néha szétválik a tejszínes rész, de semmi pánik! Erős mozdulatokkal össze kell rázni és újra egynemű lesz).