Creme brulee tartelette

  • 2016.11.12.
  • 8

Ha összeházasítunk két jó dolgot, nagy eséllyel szintén jó dolog sül ki belőle! Ez a süti a királyi múltra visszatekintő francia creme brulee és a pitetészta frigyéből született. Nem éppen egy ötperces sütemény, de esős, ronda napokon igazi színt, fényt, illatot és meleget tud hozni a lakásba. Meleget egészen konkrétan, hiszen a legizgalmasabb része az egésznek, mikor előveszem a zsebsárkányt (karamellizáló pisztoly) és mindenki magának irányíthatja a kékes lángot a pitéjére. A pitéket napokkal előbb is meg lehet sütni. Egy zárt dobozban megőrzik minőségüket. A vaníliakrém is elkészíthető egy nappal előbb. A pitéket azonban csak kb. egy órával a tálalás előtt érdemes megtölteni, és utolsó pillanatban karamellizálni (ez látványnak sem utolsó). Hozzávalók8 pitéhez: 10 dkg vaj20 dkg liszt                 6 dkg porcukor                 1 tk sütőpor                 1-2 evőkanál tejfölA vaníliakrémhez: 1/2 l tej1 dl tejszín1 vaníliarúd/1 kk vaníliakivonat5 tojás sárgája5 ek keményítő15 dkg porcukorA tetejére: 8 kk kristálycukor Elkészítés1. A pitetészta hozzávalóit összegyúrom. Fél órára hűtőbe teszem.2. A vaníliakrémhez a tejet a tejszínnel és a félbevágott, kikapart vaníliarúddal tűzre teszem, felforrósítom. 3. A tojássárgákat elkavarom a keményítővel és a porcukorral.Fokozatosan hozzákavarom a forró tejet. Visszarakom a tűzre és addig kavargatom, amíg besűrűsödik. Egy fóliát nyomok a krém felületére és hűlni teszem. 4. A sütőt bekapcsolom 180 fokra. A pitetésztát 8 részre osztom. A formákat kivajazom és a kinyújtott tésztát beleillesztem, villával megszurkálom. Mindenikre sütőpapírt helyezek, erre egy marék száraz babot rakok (vaksütés). Kb. 15 percig így sütöm, majd a babok nélkül is kb. 7 percet.5. Ha a kosárkák és a krém is teljesen kihűlt, megtöltöm a kosarakat a vaníliakrémmel. Megszórom 1 kk (vagy több) cukorral és a zsebsárkánnyal karamellizálom.