Fonott kalács zöld pesto-val

  • 2016.09.13.
  • 2

Ennél a kalácsnál a technika fogott meg először: amíg nem láttam a fázisfotókat, elképzelni sem tudtam, hogyan lesz ilyen trükkös a kalács. Váratlanul vendégeink érkeztek mikor kivettem a sütőből és jót mosolyogtam, mikor 5 férfiember tanakodott ugyanezen. Lám, nem csak nekem nem megy a mentális forgatás. De ők praktikusabban gondolkoztak:– És a mákos kalácsot nem lehetne ugyanígy csűrni-csavarni?– Lehetne, de miért?– Hát mert akkor nem kellene izgulni, hogy kireped vagy sem…Milyen igaz! Aki megspórolná a szorongást és nem a perfekcionizmus fűti, így is elkészítheti. A zöld pesto készülhet hagyományosan, bazsalikomból, de finom petrezselyemzöldből, rukkolából és medvehagymából is.Hozzávalók a kelt tésztához: 50 dkg liszt7 dkg élesztőkb. 2 dl tej1 kk cukor2 kk só2 ek olívaolajA töltelékhez: 5-6 ek zöld pesto10 dkg reszelt sajtLekenéshez: olívaolaj Elkészítés1. A hozzávalókat a tej kivételével összekeverem. A langyos tejet utoljára adom a keverékhez, amit aztán kb. 10 percig dagasztok. Meleg helyen 1 óra alatt duplájára kel a tészta.2. A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtom. Rákenem  a pestot és rászórom a sajtot. Szorosan feltekerem.3. A hengert hosszában kettévágom, majd a két fél hengert összefonom úgy, hogy a töltelék felülre kerüljön.4. A kalács tetejét lekenem olívaolajjal és 180 fokos sütőben kb. fél óra alatt megsütöm.Ötlet: innen