Ordás-szilvás palacsinta

  • 2016.08.06.
  • 2

Ordát vettem a piacon, bár nem állt szándékomban. De olyan kedvesen kínálta a nagygalambfalvi nő, hogy meg kellett kóstolnom. És tudta ő, amit tudott, ha már megkóstoltam, nem volt visszaút. Pedig nálunk az orda kissé mostohagyermek. Tavasszal, az első hozatalért még lelkesedünk, aztán nem is tudom mi történik, nem megy…De ez nagyon finom volt. A maradékból krémet kavartam, olyan selymes lett, hogy a ricotta elbújhat mögötte. El is újságoltam édesanyámnak:– Nem lesz mindig ilyen finom, krémes…-mondtam.– A zsírtól függ, fiam-tanított. A zsírosabb finomabb mindig.Hát ez a titka. A zsírtartalom. Nem csak az ordára igaz ez. Ha minden zsírt kiiktatunk, ízetlenebb lesz az ételünk és az életünk.HozzávalókA palacsintához: 4 tojás40 dkg liszt6 dl tej4 dl ásványvíz5 g cukor3 g só3 ek olaj+ a serpenyő kenegetéséhezAz ordakrémhez: 40 dkg orda3 tojás sárgája4 ek vaníliás cukor/méznéhány csepp citromléfél citrom reszelt héja+ 1/2 kg szilvaElkészítés1.  A palacsintához a tojásokat elkavarom a tejjel, cukorral, sóval, liszttel. Az ásványvizet fokozatosan adom hozzá. A végén kevés olajat is belekavarok.2. Olajos ecsettel kikenegetem a palacsintasütőt. Felforrósítom és adagonként megsütöm a palacsintát. Amikor szükséges, kenegetem, szorgalmasan a sütőt.3. Az ordakrémhez a hozzávalókat robotgépbe rakom és fél perc alatt krémesre kavartatom.4. A szilvákat felszeletelem.5. A palacsintákat megkenem a krémmel, megpakolom szilvával. Négybe hajtva tálalom.Ezt a receptet a VKF 80. fordulójára ajánlom, amelynek témája most a szilva és háziasszonya Zsuzsi, a Táncoló fakanál blog szerzője.