Epres-bodzavirágos pisztácia torta

  • 2016.06.10.
  • 9

– Hogy tudsz mindig ilyen gyönyörű epreket venni?-kérdeztem a férjemtől.– Hát mondom, hogy fotózáshoz kell.– Komolyan? S egész szezonban ezt játszottad?– Igen. De most ebből a tortából viszek a néninek a piacra.És vitt. Az eperszezon a végéhez közeledik, most hétvégén érdemes elkészíteni ezt a tortát, vagy várni kell vele a következő szezonig.Az eper és a bodzavirág üdítő párost alkot, a krémhez a tavaly felfedezett bodzazselét használtam. A torta a Viktória királynő tortája alapján készült, most azonban pisztáciával. HozzávalókA pisztáciás tortához: 6 tojás25 dkg cukor10 dkg darált pisztácia15 dkg liszt3 ek víz2 ek rózsavíz (elhagyható, vízzel pótoljuk a mennyiséget)2 kk sütőporA krémhez: 2 dl bodzaszörp5 g zselatin50 dkg mascarponeA tetejére és a lapok közé: 70 dkg eper3-5 fej bodzavirág Elkészítés: A tojások fehérjéből kemény habot verek. A folyamat vége fele fokozatosan hozzáadom a cukor felét. A tojások sárgáját fehéredésig kavarom a cukor többi részével. Hozzáadom a vizet és a rózsavizet. Belekavarom a lisztet, pisztáciát, sütőport és végül óvatosan a kemény habot is. A tortaformába sütőpapírt teszek és 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütöm. Tűpróba kötelező!Ha a torta megsült, hagyom teljesen kihűlni.A krémhez (ha nem kész bodzazselét használok) elkészítem azt. A szörpből néhány evőkanálnyit kiveszek és elkeverem a zselatinnal. Békén hagyom 10 percig, majd a többi folyadékot is hozzáadva vízgőz fölött melegítem. Fontos, hogy ne forrjon! Hagyom teljesen kihűlni, hogy megdermedjen.Összeállítom a krémet: A mascarponét krémesre kavarom, majd fokozatosan hozzákavarom a bodzazselét. A krémet hűtőbe teszem kb. egy órára.A tortát 3 egyenlő részre vágom vízszintesen.Az eperből a legszebbeket félreteszem a díszítéshez. A többit felszeletelem. A bodzavirágokat lecsipkedem a szárról.A tortalapokat megkenem a krémmel, kirakom eperrel úgy, hogy kicsit ki is lógjanak a szélén. A krémet is hagyom kissé túlcsordulni.A torta tetejére is krém kerül. A közepére halmozom az epreket, a szélére szórom a bodzavirágot.