Ünnepi zserbógolyók

  • 2016.01.02.
  • 4

Kezdjük az évet egy kedves, régi ismerőssel, a zserbógolyóval. Rengeteg változata létezik, nálam is abból készül, ami éppen akad otthon. Alap, hogy diót, aszalt barackot vagy baracklekvárt és csokoládét mindenképpen tartalmaz. Legtöbbször keksz vagy semleges ízű száraz sütemény maradék is kerül bele, így ünnepek utáni maradékhasznosításra is alkalmas. Most kakaós vajkrém is maradt meg egy másik sütitől, azt is belekavartam. Kifejezetten jót tett neki.
Hozzávalók: 25 dkg keksz/száraz sütimaradék










10 dkg aszalt sárgabarack










10 dkg darált dió










15 dkg vaj










1 ek kakaó










3ek cukor










20 dkg étcsoki










2 ek olajElkészítés: A kekszet ledarálom. A vajat megolvasztom, feloldom benne a cukrot és a kakaót. Az aszalt barackot apróra vágom. Egy evőkanálnyit meghagyok a díszítéshez, a többit a masszához kavarom. A diót is hozzáadva egynemű masszává gyúrom. Ha száraz, pár kanál vizet adok hozzá, hogy összeálljon. Gombócokat formálok és hűtőbe teszem.A csoki 3/4-ét 2 kanál olajjal felolvasztom. A maradékot azután kavarom hozzá.A golyókat a csokiba mártom, lecsöpögtetem, majd fóliára teszem.
Mielőtt teljesen megdermednének, leválasztom a fóliáról, a maradék sárgabarackkal díszítem és mignon papírba rakom. Hideg helyen tárolom.