Pelmenyi

  • 2016.01.21.
  • 3

Már a tavalyi gasztro-bakancslistámon rajta volt, hogy megtanulok édesanyámtól laskát (házi tésztát) készíteni, de valahogy elmaradt. Aztán nemrég az orosz konyha rejtelmei után kutakodva a
blini
után felfedeztem a pelmenyit és belevágtam egyedül. Arra gondoltam, hogy szinte minden népnek van valamilyen töltött tésztája, nem lehet az olyan nehéz!
Készítése közben rájöttem, hogy ez már nem is csak főzés, ez kérem relaxáció: a figyelem beszűkül, az időérzék felborul, a külvilág kívül reked. Csak a kéz végez monoton mozdulatokat.
A régi emberek leleményessége is lenyűgöz: kevés, egyszerű hozzávalóból milyen fenségesen tudtak jóllakatni sok-sok embert.Az elkészítéséhez itt egy videós
segédanyag.HozzávalókA tésztához:
30 dkg liszt










1 tojás










csipet só










1 dl víz (amennyit felvesz)










2 babérlevél ( a főzővízbe)A töltelékhez: 25-30 dkg őrölt hús (disznó/marha)











1 kis fej hagyma











só, bors











2 cikk fokhagymaA tálaláshoz: 5 dkg vaj










kapor/petrezselyem










1 dl tejfölElkészítés: Egy tálba beleszitálom a lisztet. Beleütöm a tojást, beleszórom a sót. Villával elkavarom, majd fokozatosan vizet adok hozzá, hogy gyúrható tésztát kapjak. Kézzel folytatom a gyúrást. Ha a tészta összeállt, már nem ragad. hűtőbe teszem egy fél órára.Közben összeállítom a tölteléket: a darált húst az apróra
vágott hagymafélékkel, sóval, borssal összegyúrom.A tésztát a hűtőből kiveszem, 4 részre osztom, vékonyra kinyújtom. Pohárral, vagy pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Mindenik kör közepébe teszek egy kiskanálnyi tölteléket, félbe hajtom, lenyomkodom. A sarkakat csak simán összecsippentem (ez a hagyományos módszer), vagy ha cifrázni akarom, összecsippentés előtt még sodrom is picit.Nagy fazékban vizet forralok és a pelmenyiket több részletben kifőzöm.
Egy mélyebb edényben vajat olvasztok, a leszűrt pelmenyiket erre szedem ki. Kaporral vagy petrezselyemzölddel megszórom és tejföllel tálalom.