Sós karamelles-csokis-oreós minipiték

  • 2015.10.09.
  • 2


Ezennel megnyitom a házi oktoberfest-et, nálunk ui. ez a legszülinaposabb hónap. Tortát majd hétvégén, a vendégseregnek készítek, hét közben ezekkel a brutál csokis-sós karamelles pitékkel ünnepeltünk. A gigakalóriákra azt hozhatom fel mentségül, hogy egy 13 éves, mozgékony fiúnak nincs szüksége kalóriatáblázatra.A szedres-oreós minipitékből
indultam ki, azonban most a szeder átadta a helyét a karamellkrémnek.
A sós karamell nagyon trendi mostanában, bár elsőre meredeknek tűnik, az ízfokozó hatása tagadhatatlan. Én mértékkel alkalmaztam, de lehet máskor bátrabb leszek, mert senkinek nem volt kifogása. Ugyanez só nélkül is elkészíthető, természetesen.Hozzávalók (8 minipitéhez): 3 csomag oreo keksz (kb. 45 dkg























15 dkg vajA karamell krémhez: 2 doboz (kb. 80 dkg sűrített tej)

















csipetnyi sóA ganache krémhez: 20 dkg étcsoki
















2 dl tejszínA tetejére: tengeri só (opcionális)
Elkészítés:
Az oreót késes aprítóban, több részletben morzsásra darálom. Puha vajjal elkavarom, majd a masszát a pite formákba egyengetem. Ez maszatolós művelet, de nem tart sokáig. Beteszem a fagyasztóba kb. 20 percre, hogy hamarabb megdermedjen.Közben a sűrített tejet dupla aljú lábasba öntöm és addig kavargatom, míg sűrű, karamellkrém lesz belőle. Ízlés szerint sózom.A tejszínt a tűzön felforrósítom, elzárom a tüzet és beleteszem a darabolt csokit. Hagyom elolvadni, majd egyneművé kavarom.Kiveszem a fagyasztóból a kekszes alapokat. Elosztom bennük a karamell krémet. Visszateszem a fagyasztóba újabb 20 percre. Ha a karamell krém is megszilárdult, ráöntöm a kissé kihűlt csokikrémet a tetejére. Hűtőbe teszem. Ha kissé hűlt, megszórom tengeri sóval.