Erdélyi tejfölös-szilvás lepény

  • 2015.10.30.
  • 0

Hagyományos tejfölös-szilvás lepényre vágytam, ezért felütöttem Kövi Pál rongyosra olvasott Erdélyi lakoma című könyvét. "Meggyes szászlepény" néven találtam hasonlót, el is készítettem, felezve az adagot. Azonban a tej mennyisége így is rengetegnek bizonyult, így lisztet kellett még hozzáadnom. A végeredmény jó lett, csak egy nagy tepsi lepény mellett még 6 kifli is lett a tésztából és a végén már magam sem tudtam mennyi az annyi. Ezért hamarosan újra megsütöttem (érdekes, senki sem panaszkodott az egyhangú kosztra), pontosabban figyelve az arányokra. Az én változatomban a tojások csak simán (nem habbá verve) kerültek az öntetbe, amelybe fahéjat is kevertem bőségesen.
Dédelgető illatok, ízek - szépanyáink generációkon átívelő ajándékai.HozzávalókA kelt tésztához: 3 1/2 bögre liszt













2, 5 dkg élesztő













2, 5 dl tej













1 mk só













1 ek cukor













1 dl olvasztott vaj













1 tojásA tetejére: 60-70 dkg szilva








3 tojás








4 dl tejföl








1 kk fahéj








1/2 bögre cukor










Elkészítés: A tej felét meglangyosítom, beleteszem a cukrot és felfuttatom benne az élesztőt. A
többi hozzávalóval együtt kissé keményebb tésztát gyúrok. Meleg helyre teszem és duplájára kelesztem.A szilvákat félbe vágom, kimagozom.
Az öntet hozzávalóit egyneművé kavarom.
Bekapcsolom a sütőt 200 fokra. Előveszem a legnagyobb tepsit, ami befér a sütőbe. Egy sütőpapíron kinyújtom a tésztát. Belehelyezem papírostól a tepsibe.
A tetejét kirakom a felezett szilvákkal és rálocsolom a fahéjas öntetet. 40-45 perc alatt készre sütöm.