Bazsalikomos-gyömbéres szilvacsatni

  • 2015.09.27.
  • 8

Pár éve akadtam erre
a receptre, kedvencünk lett. Főként húsok mellé fogyasztjuk. Volt olyan év, hogy megfeledkeztünk róla és csak a következő téli szezonban jutott eszünkbe, hogy tettünk el szilvacsatnit. Kutya baja sem lett, nem kényes fajta.Volt olyan is, hogy nem volt zöld paradicsomom, akkor zöld almával készítettem. Akkor kevesebb cukor kellett bele.A kép megtévesztő lehet, de bazsalikom már nem maradt a fotózáshoz, az izsóp ugrott be helyette.Hozzávalók: 2 kg szilva










fél kg hagyma










fél kg zöld paradicsom










12 g gyömbér (ízlés szerint)










75 dkg barna cukor (ízlés szerint)











2 dl borecet











1 csokor bazsalikom











szegfűszeg, fahéj, chili, kardamom (ízlés szerint)Elkészítés: A szilvát, hagymát, paradicsomot megpucolom. A szilvákat kimagozom, negyedelem. A paradicsomot és a hagymát felszeletelem. Az ecet kivételével minden hozzávalót egy lábosban tűzre teszek. Addig főzöm, míg a paradicsom és a hagyma megpuhul. A főzés vége felé adom hozzá az ecetet. Ezzel már nem főzöm sokáig.Csírátlanított üvegekbe teszem, fejjel lefele fordítom 10 percig, majd vissza. Száraz dunsztban hűlnek ki.